Alcoholisme: levercirrhose moet zo snel mogelijk worden behandeld

Alcoholisme: levercirrhose moet zo snel mogelijk worden behandeld

Genezing van levercirrhose is niet mogelijk, wel kan verdere beschadiging van de lever worden voorkomen

Zware drinkers lopen een grote kans om levercirrhose te krijgen. De hoeveelheid drank die iemand achterover moet slaan om het risico te lopen op levercirrhose, verschilt van persoon tot persoon. Algemeen lopen vrouwen die zwaar drinken meer gevaar dan mannen.

Het is zeker niet zo dat iemand die af en toe even doorzakt de kans loopt om levercirrhose te krijgen. De aandoening is het gevolg van chronisch jarenlang drankmisbruik. Wie van zichzelf weet dat hij veel drinkt, moet daarom steeds op de hoede zijn. Het vervelende is dat de symptomen van levercirrhose vaak slechts opduiken wanneer de schade al voor een groot stuk is aangericht.

Hoe wordt levercirrhose behandeld? Op de eerste plaats is het belangrijk om te weten dat de behandeling zo snel mogelijk van start moete gaan. Genezing van levercirrhose is anderzijds niet mogelijk, wel kan verdere beschadiging van de lever worden voorkomen. Met andere woorden: levercirrhose is een aandoening zoals bijvoorbeeld multiple sclerose. Ze is niet omkeerbaar, maar kan wel min of meer (tijdelijk) tot stilstand worden gebracht.

Bovendien moeten we steeds in de voorwaardelijke wijze spreken. In geval van behandeling voor levercirrhose ‘kan' verdere schade aan de lever voorkomen of toch alleszins uitgesteld worden. Een behandeling van levercirrhose kan zowel medicatie als opereren of andere opties bevatten. Veel is afhankelijk van de oorzaak van de aandoening en van de gevolgen er van.

Er zijn wel een aantal dingen die kunnen gedaan worden om de schade zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Op de eerste plaats is het belangrijk om geen alcohol meer te drinken. Wie niet stopt met drinken, zal zijn levercirrhose alleen maar erger zien worden.

Neem geen medicatie alvorens met de dokter overleg te hebben gepleegd. Sommige mensen gaan op hun eentje met geneesmiddelen experimenteren en dat heeft het omgekeerde effect. Sommige geneesmiddelen kunnen extra gevaren meebrengen voor wie aan levercirrhose lijdt.

Bovendien kan het geen kwaad om voorzorgsmaatregelen te treffen wat inentingen enzovoort betreft. Een levercirrhose patiënt is gevoeliger aan infecties dan gezonde mensen. Gevaarlijke geneesmiddelen zijn onder andere acetaminophen (Tylenol bijvoorbeeld) en ontstekingsremmers zoals aspirine en ibuprofen (Advil of Motrin, bijvoorbeeld). Het kan ook nooit kwaad om een zoutarm dieet te volgen, wat de ophoping van vocht belet. Zo'n ophoping van vocht is niet ongewoon bij levercirrhose en kan levensbedreigendd worden.

Syndicatie