Een gezonde ontlasting gaat vaak gepaard met een gezond lichaam

Eén keer per dag stoelgang is een gezond gemiddelde

Midas Dekkers schreef er een volledig boek over, maar over het algemeen wordt het zo veel mogelijk uit het daglicht gehouden. Iedereen van ons moet regelmatig naar de WC voor een grote of een kleine boodschap, maar toch wordt er over deze voor iedereen zo vertrouwde boodschap erg geheimzinnig gedaan. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de weinig frisse geurtjes die er aan verbonden zijn.

De stoelgang gebeurt dan ook op een manier die bijna stiekem kan worden genoemd. De deur van de kleinste kamer (meestal betreft het toch de kleinste kamer) in het huis wordt zorgvuldig gesloten, kwestie van in een absolute discretie te kunnen poepen of plassen. Die afzondering is overigens een modeverschijnsel, want in vroegere eeuwen was het de gewoonste zaak in de wereld dat mannen en vrouwen gezamenlijk naar het toilet gingen.

Omdat er zo veel geheimzinnigheid rondhangt, bestaan er ook heel wat misverstanden over de stoelgang. Zo horen we vaak de wildste geruchten over de frequentie die als normaal ervaren wordt. Maar hieromtrent is toch al heel wat wetenschappelijk onderzoek gebeurd. Eén keer per dag stoelgang is een gezond gemiddelde, zo blijkt uit een recent Japans onderzoek. Maar de resultaten van dat onderzoek mogen niet geeëxtrapoleerd worden.

Want het betreft wel degelijk een gemiddelde, wat betekent dat er uitschieters kunnen zijn zowel naar boven als naar onder. Wie drie of vier keer per dag moet poepen, heeft zich daarom nog niet ongerust te maken. Ook wie eens een dagje overslaat hoeft dat niet te doen. Een gezonde ontlasting gaat vaak gepaard met een gezond lichaam, zodat er op het vlak van onze ontlasting toch enige waakzaamheid geboden is.

Syndicatie