Aanleg voor overgewicht (obesitas) kan erfelijk zijn

Ook eetgewoonten als kleuter kunnen bepalend zijn voor aanleg tot gewichtsverlies

Vrouwen verliezen minder makkelijk gewicht dan mannen, zo heeft de wetenschap achterhaald. Robin Duncan, onderzoeker aan de University of California Berkeley's Department of Nutrition Science and Toxicology, wijt dit onder andere dat extra vet in de buik makkelijker kan worden aangesproken in tijden dat er veel energie wordt verbruikt. Daardoor zal dit vet makkelijker verdwijnen dan het vet dat bij vrouwen in de heupen en de billen zit opgeslagen. Of met andere woorden: een bierbuikje is makkelijker weg te werken dan dikke billen.

Mannen hebben ook minder moeite met het verbranden van calorieën dan vrouwen. Bij een gelijkaardige inspanning - zeg maar een uurtje joggen - zal een man bijna 700 calorieën gebruiken en een vrouw slechts 500. Het vet gaat er bij vrouwen dus moeilijker af dan bij mannen. Een opvallende vaststelling die Duncan deed, is dat mannen ook makkelijker honger kunnen lijden dan vrouwen. De man kan zichzelf met andere woorden makkelijker iets lekkers ontzien, want zijn gewicht volledig ten goede komt. Uiteraard ligt dit toch enigszins anders wat het gebruik van alcoholische versnaperingen betreft. Mannen zijn sneller geneigd dan vrouwen om snel een paar pilsjes te gaan drukken.

Duncan deed 23 gezonde mensen die niet aan overgewicht leden gedurende 17 uren vasten. Daarna werd hun mate van honger gemeten. Hij kwam tot de merkwaardig conclusie dat vrouwen minder goed weerstand konden bieden aan de honger dan mannen. Vrouwen geven ook makkelijker toe aan hun snoeplust dan mannen, zo blijkt. Duncan ontdekte bovendien dat de capaciteit om honger te onderdrukken via een hersenscan kon worden gemeten.

Maar heeft dit te maken met de erfelijkheid van obesitas of overgewicht? Uiteraard niet. Het onderzoek naar de erfelijkheid van obesitas of overgewicht staat nog in de kinderschoenen, maar er werden toch al enkele opmerkelijke resultaten geboekt. Zo bleek dat vrouwen die tijdens de zwangerschap een vetrijk dieet aten meer kans liepen om kinderen te krijgen die aan obesitas of overgewicht lijden. Daarbij maakte het geen verschil of de moeder zelf al dan niet mager of dik was.

Raylene Reimer, professor dieetkunde researcher aan de Canadese University of Calgary, ontdekte dat ook wat we als kind eten een rol in het verhaal kan spelen. Zij gelooft dat ons dieet daadwerkelijk invloed heeft op de genen die in onze lichamen verantwoordelijk zijn voor de opslag van voedingsstoffen.

Syndicatie