Dieet: strijd tegen obesitas (zwaarlijvigheid) wordt opgevoerd
Dieet: strijd tegen obesitas (zwaarlijvigheid) wordt opgevoerd
Uit recent onderzoek blijkt dat obesitas (zwaarlijvigheid) in veel grotere mate dan verwacht de oorzaak is dodelijke aandoeningen
Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat obesitas (zwaarlijvigheid) in veel grotere mate dan verwacht de oorzaak is dodelijke aandoeningen, zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. De strijd tegen obesitas (zwaarlijvigheid) wordt dan ook opgevoerd, via een voorschrijven van een aangepast dieet of op andere manieren. Maar volstaat zo’n dieet wel? In de praktijk blijkt dat obesitas (zwaarlijvigheid) vaak ook te wijten is aan een gebrek aan lichaamsbeweging.
Zwaarlijvigheid is één van de ziektes van deze tijd, in de Verenigde Staten maar ook in andere delen van de wereld. Eigenlijk betreft het een luxeziekte, te wijten aan de combinatie van te calorierijk dieet met een zittend bestaan. In het straatsbeeld duiken dan ook steeds vaker ‘dikkerdjes’ op, ook bij de jeugd. Eigenlijk is het probleem heel simpel: veel mensen bewegen te weinig, met onvermijdelijk overgewicht tot gevolg. Ze worden daardoor gevoeliger voor allerlei dodelijke ziekten, met op kop hart- en vaatziekten.
Ook voor bedrijven is dit geen goede zaak, want medewerkers die met obesitas (zwaarlijvigheid) te kampen hebben zijn vaker afwezig. Vroeg of laat worden ze namelijk met allerlei kwalen en kwaaltjes geconfronteerd. Een zieke werknemer is niet meer productief en op die manier verliest zijn bedrijf (veel) geld. Niet te verwonderen dus dat bedrijven regelmatig acties ondernemen om de medewerkers (ook buiten de werkvloer) in beweging te krijgen. Bedrijfssporten blijkt één van de methoden te zijn waarmee obesitas (zwaarlijvigheid) enigszins onder controle kan worden gehouden.
Er is niettemin nog veel werk aan de winkel. Onderzoek heeft uitgewezen dat in de Verenigde Staten bijna driekwart van de bevolking last heeft over overgewicht, waarbij in de meeste gevallen kort en goed van obesitas (zwaarlijvigheid) mag wroden gesproken. Het percentage voor België is niet bekend, maar ook hier lopen heel wat mensen rond meerdere kilo’s aan overgewicht te dragen hebben. In sommige gevallen zijn dat zelfs tientallen kilo’s. Ingrijpen is in zo’n geval gewoonweg een must.
De acties die in de Verenigde Staten rond obesitas (zwaarlijvigheid) worden gevoerd, hebben meestal op de eerste plaats de bedoeling om de medische kosten terug te dringen. De interesse van de medische wetenschap gaat – op vraag van de bedrijfswereld zelf – ook uit naar het probleem van het verlies van productiviteit binnen de bedrijven. Daarbij blijkt voor sport in het hele verhaal een belangrijke rol te zijn weggelegd.
Het blijkt namelijk dat werknemers die regelmatig aan sport doen – of toch alleszins veel bewegen - minder vaak ziek zijn dan collega's die in hun luie zetel blijven zitten. Minder absenteïsme op de werkvloer kan de bedrijven massa’s geld besparen. Een medewerker die obesitas (zwaarlijvigheid) weet te vermijden, zou meerdere dagen per jaar minder afwezig zijn wegens ziekte. De boodschap is dan ook duidelijk: de strijd tegen obesitas (zwaarlijvigheid) moet op volle kracht worden gevoerd. Er zijn niet alleen medische factoren in betrokken, maar ook economische.