Een tip voor wie aan fibromyalgie lijdt: hou een dagboek over pijn bij

Belangrijk is om patronen terug te vinden in evolutie van pijnen verbonden aan fibromyalgie

Het probleem met fibromyalgie is dat het vaak zeer moeilijk is om een diagnose voor deze aandoening te stellen. Zelfs een ervaren dokter kan een tijdje in het donker tasten alvorens hij er in slaagt om de juiste diagnose te maken. Je kan de dochter echter een handje helpen. Daarom een tip voor wie aan fibromyalgie lijdt: hou een dagboek over pijn bij.

In dat dagboek kan je dagelijks verslag uitbrengen over de evolutie van de aandoening, meer bepaald wat de ervaren pijnen betreft. Belangrijk is om patronen terug te vinden in evolutie van pijnen verbonden aan fibromyalgie. Dokters zullen bovendien beter luisteren wanneer iemand een dagelijks verslag uitbrengt over hij of zij zich voelt, zelfs wanneer dit maar gebeurt tijdens een periode van een paar maanden.

In dat pijnjournaal of -pijndagboek kan de fibromyalgie-lijder ook aangeven hoe hij of zij de pijn ervaren, maar ook verslag brengen over zijn emotionele toestand. Het kan bijvoorbeeld mogelijk zijn om de pijn aan te brengen op een schaal van 1 tot 10. Vermeld daarbij hoe je de pijn op dat moment ervaren hebt en hoe het emotioneel allemaal in zijn werk ging.  

Het probleem is uiteraard dat er geen laboratoriumtesten bestaan die kunnen helpen om de diagnose van fibromyalgie te stellen. Er zijn wel verschillende bloedtesten die andere aandoeningen kunnen helpen uitsluiten. Bijvoorbeeld in geval van ademhalingsproblemen kan onderzocht worden of er geen sprake is van slaapapneu. Ook snurken kan de nachtrust verstoren.

Belangrijk is tevens om de juiste dokter te vinden, een dokter die ervaring heeft met slaapapneu. De behandelende dokter moet liefst een zekere vorm van empathie voelen, hij moet
in ieder geval met u kunnen meeleven. Sommige dokters hebben zeer weinig tijd en horen nauwelijks wat hun patiënt te vertellen heeft. In geval van nood is het zaak om zo snel mogelijk een andere dokter te vinden. Blijf in ieder geval nooit bij een dokter die je niet vertrouwt. Laat u ook niet afschepen met verklaringen zoals ‘het zal wel een depressie zijn'. Depressie kan een bepaalde zijde van fibromyalgie zijn, maar een depressie is nooit het volledige plaatje
van fibromyalgie.

Bovendien kan een depressie weliswaar samen met fibromyalgie voorkomen, maar ook met andere aandoeningen als kanker, haat- en vaatziekten enzovoort. Dat een dokter weinig empathie voelt met de pijn die een fibromyalgie-lijder ervaart, is overigens niet ongewoon. In de medische wereld is er vaak te weinig empathie voor de pijn die we voelen.

Syndicatie