Een goede stoelgang is belangrijk

Dossier stoelgang

Een goede stoelgang is belangrijk

Meestal verlopen drie dagen tussen het eten en anale verwijdering van de resten van een maaltijd

Het is iets waar niet graag over praten, maar wat we toch allemaal (en liefst dagelijks) moeten doen. Voor onze stoelgang hebben we heel wat woorden, die echter vaak tot de schuttingtaal gerekend worden. Rondom onze stoelgang wordt nogal geheimzinnig gedaan, waardoor er tevens nogal wat misverstanden rond zijn ontstaan.

Veel mensen weten zelfs op een aantal eenvoudige vragen rond de stoelgang het antwoord niet. Nochtans is het belangrijk om te weten hoe ons lichaam zich van afvalstoffen ontdoet in de vorm van excrementen. De stoelgang is de rechtstreekse weergave van de gezondheidstoestand van ons inwendig systeem. Uiteindelijk is wat in de toiletpot belandt de resten van het voedsel wat via de mond in ons lichaam belandt.

Meestal verlopen er ongeveer drie dagen tussen het eten en anale verwijdering van de resten van een maaltijd. Eric Esrailian, sectiehoofd interne geneeskunde bij de David Geffen School of Medicine aan de UCLA, is de stoelgang de natuurlijke manier waarop ons lichaam afvalstoffen verdwijdert. Waardoor deze actie uiteraard zeer belangrijk is voor onze algemene gezondheid.

Vaak wordt er gesproken over het aantal malen dat iemand per dag naar de WC gaat, over de kleur en de vorm van de uitwerpselen. Op de vraag wat normaal is, kan moeilijk een antwoord geven. Esrailian is van mening dat een goede stoelgang een stoelgang is waarbij de persoon in kwestie zich goed voelt. Er bestaat niet zoiets als een ‘normale stoelgang’, eerder is er sprake van gemiddeldes. Het kan geen kwaad om die gemiddeldes in uw persoonlijk geval goed in de gaten te houden, want afwijkingen van het gemiddelde geven aan dat er iets mis is.

Bernard Aserkoff, medewerker van het GI Unit at Massachusetts General Hospital in Boston, merkt dat één of twee keer per dag als normaal wordt. Heel wat personen gaan echter meer dan tweemaal per dag, anderen minder. Slechts één of twee keer per week gaan, zijn geen uitzonderingen. Zolang iemand zich daar bij voelt, is er niets aan de hand.

Meestal is de kleur van de stoelgang bruin, wat te maken heeft met de aanwezigheid van gal die in de lever wordt aangemaakt en die belangrijk is in het verteringsproces. Normaal verlopen er drie dagen tussen eten en stoelgang, maar het verteringsproces kan sneller verlopen.  In dat geval zal de stoelgang groen zijn, want dat is één van de eerste kleuren die in het verteringsproces opduikt.

Een plotse verandering van kleur in de stoelgang moet een alarmlampje doen flikkeren. Zwarte stoelgang kan wijzen op interne bloedingen, die op maagzweren of zelfs kanker kunnen wijzen. Bleke stoelgang – in de kleur van klei bijvoorbeeld – houdt ook een risico in, want kan wijzen op een leverziekte.

De grootte en de vorm van de stoelgang lijkt minder belangrijk. Vroeger werd aangenomen dat flinterdunne stoelgang op een probleem zou wijzen, maar dat blijkt niet noodzakelijk het geval te zijn. Grootte en vorm van de stoelgang zijn volgens Aserkoff eigenlijk niet relevant, zolang het maar normaal is conform de eigen normen.

Het is overigens niet meer dan normaal dat stoelgang een geurtje verspreidt. Maar is het normaal dat de uitstap van een huisgenoot naar het toilet de rest van de familie een paar uur uit de buurt van die bewuste plek houdt. Het antwoord op die vraag is vreemd genoeg ‘ja’. Het is zelfs een goed teken over de werking van uw spijsverteringssysteem. De bacteriën in uw lichaam werken hard om u gezond te houden. In uw lichaam bevinden zich miljarden bacteriën die hun steentje aan het verteringsproces bijdragen. Het is dus de normaalste zaak in de wereld dat uw stoelgang ruikt.

 

Syndicatie