Experimenteel geneesmiddel tegen malaria blijkt werkzaam te zijn
Experimenteel geneesmiddel tegen malaria blijkt werkzaam te zijn
GlaxoSmithKline lijkt te zijn geslaagd waar anderen zijn mislukt
Experimenteel geneesmiddel tegen malaria blijkt werkzaam te zijn. Uit de resultaten van proefnemingen blijkt dat een injectie met Mosquirix het risico op malaria bij kinderen na 8 maanden halveerde. Na 15 maanden zou het medicijn volledig effectief zijn. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het vakblad Lancet Infectious Diseases.
GlaxoSmithKline lijkt te zijn geslaagd waar andere farmabedrijven zijn mislukt, want er wordt al tientallen jaren naar een geneesmiddel gezocht dat effectief is in de bestrijding van malaria. Het onderzoek wees uit dat jongeren die de injectie met Mosquirix ontvingen 46% minder kans hadden om ziek te worden dan jongeren die een placebo toegediend kregen.
Chief Executive Officer Andrew Witty van GlaxoSmithKline is van mening dat het niet zo heel lang gaat duren alvorens het geneesmiddel effectief op de markt kan worden gebracht. Hij beloofde bovendien Mosquirix tegen een ‘acceptabele’ prijs op de markt zal worden gebracht. Robert Newman, directeur van het World Health Organization’s Global Malaria Programme, is zeer ingenomen met dit nieuws. Ongever 225 miljoen mensen worden elk jaar met malaria besmet, waarvan er in 2009 781.000 overleden. In de meeste gevallen betreft het kinderen in de Afrikaanse landen onder de Sahara. Daarmeee is malaria de op twee na dodelijkste ziekte in de wereld, na AIDS en tuberculose.