Hoe komt het dat ik een zonnesteek gekregen heb?

Hoe komt het dat ik een zonnesteek gekregen heb?

Hitte-gerelateerde kwalen zijn vaak een gevolg van bloedtekort in de hersenen en in andere lichaamsdelen

Het is zomer, de zon staat hoog aan de hemel en het is bloedheet. Veel mensen dromen van zo’n soort zomer, hoewel er wel degelijk een aantal minpunten aan verbonden zijn. Een relatief lange of intense blootstelling aan hoge temperaturen kan leiden tot uitputting alsook tot hittekrampen of een zonneslag. 

Hoe komt het dat we aan deze hittegerelateerde kwalen lijden? Alles heeft te maken met het feit dat het lichaam probeert zichzelf af te koelen wanneer het gedurende lange tijd aan extreme hitte blootgesteld wordt. Om oververhitting te voorkomen zal er bloed naar de oppervlakte van de huid worden gestuurd. Dat heeft tot gevolg dat minder bloed beschikbaar is voor de hersenen, de spieren en andere organen.

In normale omstandigheden is deze situatie relatief ongevaarlijk, maar wie fysisch of mentaal verzwakt is kan in sommige gevallen serieus gevaar lopen. De meeste hittegerelateerde kwalen kunnen voorkomen worden door blootstelling aan overdreven temperaturen te vermijden. Daarnaast kunnen nog een aantal andere maatregelen genomen worden om oververhitting te voorkomen.

De meeste risico’s lopen mensen die tijdens de zomerperiode in een warme of vochtige omgeving werken, zoals fabrieken, bakkerijen of de bouw. Maar ook vakantiegangers lopen gevaar, bijvoorbeeld wanneer de ganse middagen op het brand onder een gloeiendhete zon liggen te bakken. Zo’n zonneklopper krijgt eerst een aantal waarschuwingssignalen. Wanneer die worden genegeerd, is een zonneslag vaak het gevolg.

De meeste mensen herstellen meestal vrij snel van hitteverschijnselen, op voorwaarde dat er adequaat wordt ingegrepen. Gebeurt dat niet, dan kan een zonneslag in sommige gevallen zelfs een dodelijke afloop kennen. Voorkomen is ook in dit geval dus beter dan genezen.

Welke leeftijdscategorie loopt de grootste risico’s? Iedereen kan door een zonnesteek worden getroffen, maar risicogroepen zijn alleszins chronische alcoholic, oudere mensen en al wie met zwaarlijvigheid af te rekenen heeft. Ook gebruikers van bepaalde drugs zoals amfitamines, antipsychotische medicatie en cocaïne lopen risco’s. Een hoge vochtigsheidsgraad verhoogt ook het risico op onder andere een zonnesteek, dit wegens de interferatei met het uitstoten van menselijk zweet. Zweet is de natuurlijke manier waarop het lichaam probeert af te koelen.

Uitputting als gevolg van hitte gebeurt in geval van groot verlies van water en zout als gevolg van intens zweten, vooral bij zware fysieke arbeid of sport. Hittekrampen hebben dezelfde oorzaak, maar zijn ook te wijten aan een gemis van andere belangrijke stoffen. Een zonneslag krijgt iemand wanneer diens lichaam er niet meer in geslaagd om zelf voor de afkoeling in te staan na een lange en intense blootstelling aan de hitte. Het deel van de hersenen dat instaat voor de regeling van de bloedtemperatuur gaat abornormaal functioneren, waardoor het lichaam minder in staat is om te zweten.

Syndicatie