Welke problemen kan u met de blaas krijgen?
Welke problemen kan u met de blaas krijgen?
Pisbuis mannen is langer dan die bij vrouwen
De blaas is een spierzakje in het bekken, dat indien het leeg is ongeveer de vorm en de afmetingen van een peer heeft. De urine, die in nieren wordt gemaakt, loopt via twee urineleiders naar de pisbuis. De urine wordt vervolgens opgeslagen in de blaas, waardoor het mogelijk is om de urine op te houden en op regelmatige en vrijwillige basis te lozen. De blaas bestaat uit spierweefsel dat kan worden uitgerekt om meer urine te kunnen bevatten. De normale capaciteit van de blaas is 400 tot 600 milliliter, zijnde ongeveer een halve liter.
Tijdens het urineren trekken de spieren van de blaas zich samen en twee sluitspieren openen zich. Zo kan de urine het lichaam verlaten. De urine verlaat het lichaam via de pisbuis, die de urine door het lichaam vervoert. Omdat hij door de penis voert, is de pisbuis bij mannen langer dan bij vrouwen.
Bij de blaas kunnen zich verschillende problemen voordoen. Dit zijn de meest voorkomende:
* Cystitis: onsteking of infectie van de blaas die chronische pijn kan veroorzaken of in het beste geval toch een zeer oncomfortabel gevoel geeft.
* Blaasstenen: deze stenen (calculi) worden gevormd in de nieren en zakken zo af naar de blaas. Wanneer deze stenen de afvoer van de urine door de blaas blokkeren, kan dit een zeer pijnlijk gevoel geven.
* Blaaskanker: een tumor in de blaas wordt meestal ontdekt wanneer er bloed in de urine is vastgesteld. Het roken van sigaretten of het werken met chemische stoffen zijn in de meeste gevallen verantwoordelijk voor deze vorm van kanker.
* Incontinentie: kenmerkt zich door onvrijwillig urineren, dat chronisch kan worden. De reden voor dat urineverlies kan velerlei zijn.
* Een overactieve blaas: de blaasspier (detrusor) contracteert, waardoor urine lekt. Overactiviteit van de blaasspier is een veel voorkomende oorzaak van incontinentie.
* Hematuria: bloed in de urine. Hematuria kan onschuldig zijn, maar ook veroorzaakt door een ernstige ziekte zoals blaaskanker.
* Inhouden van de urine: de urine verlaat de blaas niet op een normale manier, dit als gevolg van te geringe activiteit van de blaasspier. De blaas kan opzwellen als gevolg van de ophoping van vocht.
* Cystocele: zwakke bekkenspieren, meestal al vanaf de geboorte. De blaas gaat op de vagina duwen, wat aanleiding kan geven tot urineproblemen.
* Bedwateren (nocturnal enuresis): we spreken over bedwateren wanneer een kind van ouder dan 5 jaar minstens tweemaal per week over een periode van drie maanden in bed plast.
* Dysuria (pijnlijke urineren): pijn of ongemak gedurende het urineren als gevolg van infectie en ontsteking van de blaas of externe genitaliën.