Zijn luizen overdraagbaar van dieren naar mensen?

Zijn luizen overdraagbaar van dieren naar mensen?

Huisdieren vormen geen gevaar voor besmetting, knuffels vreemd genoeg wel

Jaren geleden leken ze van de aardbodem te zijn verdwenen, maar dat bleek uiteindelijk maar schone schijn. Luizen zijn terug van weggeweest, steeds vaker komen kinderen van school met deze weinig populaire diertjes in het hoofdhaar. Van wie ze afkomstig zijn, valt in de meeste gevallen niet meer te achterhalen. Vast staat alleen dat ze er zijn.

Sommige mensen denken dat het hebben van luizen het gevolg is van een gebrek aan hygiëne, maar dat is dus duidelijk niet het geval. Zelfs wie dagelijks zijn hoofdhaar wast, kan nog ongewenst bezoek krijgen van deze diertjes. Voor alle duidelijkheid: ook wie een baard draagt, kan daar luizen in krijgen. Die stellen zich tevreden met alle mogelijke vormen van haargroei op het lichaam. Denk in dat verband maar een schaamluizen.

 Een veelgestelde vraag is die naar de schadelijkheid van luizen. Op dat vlak valt het eigenlijk nog wel mee. Luizen bezorgen een pak overlast, maar buiten wat jeuk is er van schadelijke gevolgen geen sprake. Het is dus niet zo dat de beestjes gevaarlijke aandoeningen met zich meebrengen.

Er zijn nog wel vragen die spontaan rijzen in verband met het voorkomen van luizen. Zijn luizen overdraagbaar van dieren naar mensen?, is er zo eentje. Het antwoord op die vraag is neen, honden, katten enzovoort hebben hun eigen soorten luizen. Ook bij andere diersoorten komen luizen voor. Wie een egel op zijn rug legt, zal in de meeste gevallen tussen de stekels een massa luizen rondkruipen.

Huisdieren vormen geen gevaar voor besmetting, knuffels vreemd genoeg wel. Hierbij dient natuurlijk rekening te worden gehouden met het feit dat die knuffels geen echte dieren zijn. Ze zijn trouwens ook geen levende wezens en worden daarom door luizen hoofdzakelijk als overstap gebruikt om nieuwe kinderen te gaan ‘koloniseren’. 

Syndicatie