Zin of onzin van sapvastendieet

Bij sapvasten nuttigt men enkel een bepaalde hoeveelheid vruchtensap of groentesap.

Sapvasten is een dieetmethode waarmee je redelijk snel kan afslanken als je echt alleen maar groentesappen, water en thee drinkt.

5 kg vermageren in een week is geen uitzondering maar je verliest niet enkel vet doch ook vocht. beweging.

Sapvasten is bovendien ook een natuurlijke manier om het lichaam te ontgiften. In onze cultuur is het lichaam quasi permanent druk bezig met voedselverwerking.

In veel culturen is vasten een onderdeel van een ritueel of geloof. Hier wordt ook duidelijk een verband ervaren tussen lichamelijke en geestelijke ontgifting.

Het lichaam kan eigenlijk prima functioneren zonder veel voeding. De mens heeft van nature uit het vermogen om een tijdje zonder eten door te brengen.

In de periode dat het lichaam weinig of geen voedsel tot zich neemt worden de darmen, de spijsvertering, de alvleesklier, de lever en de nieren veel minder belast waardoor deze organen zich kunnen herstellen en ontgiften.

Deze opgehoopte gifstoffen worden ook slakken genoemd.

Bij het alleen maar nemen van groentensappen krijgt het lichaam weinig suikers en koolhydraten binnen waardoor de suikervoorraad in de spieren en de lever wordt verteerd. Dit duurt ongeveer 2 dagen. Hier is nog geen sprake van vet.

Het lichaam bevat ongeveer 1 kilo aan suiker. Suiker bindt echter ook nog eens 1 tot 2 kg aan water aan zich. De suiker wordt verbruikt en daardoor komt dit water vrij en verlaat het het lichaam via de uring. Het lichaam kan dus vlot 2 tot 3 kg verliezen zonder het vet in het lichaam aan te spreken.

Deze methode levert dus snel gewichtsverlies op maar van zodra je weer gaat eten komen de kilo's er weer snel aan.

De mening van specialisten ...

Een dieet onder de 1500 kcal is zowiezo niet verantwoord omdat het niet voldoende voedingsstoffen levert aan het lichaamt.

De sapvastenkuur mist vooral veel vitamines en mineralen. De verbranding van het lichaam zal op een laag pitje staan omdat het weinig brandstof  aangelevert krijgt.

Na de kuur vat men het oude voedingspatroon weer op. De verbranding is echter nog steeds laag.  Het lichaam wil graag de voeding die het nu wel  binnenkrijgt opslaan om voldoende reserves te hebben voor de volgende hongerperiode.

Men zal sneller aankomen met de dezelde oude hoeveelheden voedsel dan voorheen. Dit is het gekende jojo effect. De verbranding van het lichaam zal dus weer omhoog moeten wat moeilijk is. Een dieet met weinig calorieën zoals bij het sapvastendieet zal dus initieel wel zorgen voor gewichtsafname (grotendeels vocht en geen vet) maar wanneer men weer in het oude voedingspatroon vervalt, zal men vaak meer aankomen.

Op de lange termijn zijn sapvastendiëten niet zinvol en bereikt men vaak het tegengestelde effect. Het verandert de voedingsgewoonten niet en dat is essentieel.

Verder nadeel is dat het lichaam al vrij snel overgaat op het afbreken van spierweefsel, omdat men tijdens het sapvasten te weinig calorieën binnen krijgt.

Een paar dagen kuren of vasten kan geen kwaad, maar langer is zeker niet aan te raden. Er ontstaan dan immers tekorten aan essentiële voedingsstoffen. De kans vergroot op een galsteen- of jichtaanval door de sterke caloriebeperking en de stijging van het urinezuurgehalte in het bloed.

Syndicatie