Histoplasmose: zeldzaam, maar toch opletten geblazen

Dossier Histoplasmose

Histoplasmose: zeldzaam, maar toch opletten geblazen
 
Ziekte kan dodelijke afloop kennen
 
Histoplasmose is een aandoening die in deze regio weinig voorkomt, maar die toch tot voorzichtigheid stemt. Oorzaak is een besmetting met de schimmel Histoplasma Capsulatum, die endemisch is in de Verenigde Staten.
 
In sommige in het Midden en het Oosten van de Verenigde Staten, waar Histoplasma Capsulatum algemeen voorkomt, reageert tot 80% van de bevolking positief op huidtesten op de schimmel. Dat betekent dat ze ooit een infectie hebben gehad, maar daar geen nadelige gevolgen van ondervonden.
 
Vervelend is namelijk dat de symptomen van Histoplasmose niet altijd zichtbaar zijn. De longen kunnen worden aangetast en, in een volgende fase, andere organen. Mits verzorging achterwege blijft, kan de afloop fataal zijn.
 
Onder andere het contact met dierenmest (vleermuizen, vogels…) kan de aandoening overbrengen door het inademen van de sporen van Histoplasma Capsulatum.
 
Bijzonder kwetsbaar zijn kinderen, ouderen, AIDS-patiënten, mensen met kanker, met longziekten enzovoort. Overdracht van persoon tot persoon is niet mogelijk. De symptomen beginnen meestal 3 tot 17 dagen na de blootstelling aan de sporen, met een gemiddelde van 10 jaar.
 
Kenmerkend zijn onder andere ademhalingsproblemen, een algemeen ziektegevoel, koorts, pijn in de borst, een droge keel enzovoort. In milde gevallen gaat Histoplasmose vanzelf over, zware gevallen met medicijnen die aangewend worden voor schimmelinfecties, al dan niet in combinatie met andere medicijnen.

 

Syndicatie