Haaruitval bij vrouwen is verschillend van haaruitval bij mannen

Haaruitval bij vrouwen is verschillend van haaruitval bij mannen

Vrouwen verliezen vooral haar aan de achterkant van de schedel, mannen verliezen overal haar

De meeste mensen weten niet dat de groei van ons haar in verschillende fasen verloopt. Uitgangspunt is dat iedereen als kind ongeveer 120 tot 150.000 haren op zijn hoofd telt. Onze haardos vernieuwt zich regelmatig, gemiddeld verliezen we elk 100 haren per dag.

De cycli wat betreft de haargroei verlopen in fases die vier tot vijf jaar duren. Dat kan enigszins verbazingwekkend klinken, gezien het feit dat we regelmatig naar de kapper moeten gaan om onze (te lange) haren te laten klippen. Toch zit het verhaal iets ingewikkelder in elkaar dan algemeen wordt aangenomen.

In een eerste fase, met een duurtijd van drie tot vier jaar, groeien onze haren. In deze fase is er dus niets aan de hand. In de volgende fase, die ongeveer drie maanden duurt, rust ons haar uit van de geleverde inspanningen. In de derde fase valt het haar uit en wordt het vervangen door nieuw haar.

Haaruitval bij vrouwen is verschillend van haaruitval bij mannen en dat heeft te maken met de hormonenwerking. In geval van mannen speelt zodoende testosteron een rol. De haaruitval bij mannen is genetisch bepaald, waarbij zowel de genen van de vader als die van de moeder een rol spelen.

Vrouwen verliezen vooral haar aan de achterkant van de schedel, mannen verliezen overal haar. Typisch is de cirkelvormige haaruitval bij mannen, die leidt tot de zogenaamde ‘paterskop’. Bij vrouwen zal het haar vanachter op de schedel uitdunnen, een paterskop bij vrouwen zal uiteraard zeldzaam opduiken.

Syndicatie