Hernia's kunnen in 5% van de gevallen na operatie terugkeren
Hernia's kunnen in 5% van de gevallen na operatie terugkeren
Operatie van een hernia kan onder lokale of algemene verdoving gebeuren
In de meeste gevallen is het aangewezen om een hernia niet dadelijk operatief te behandelen, maar om eerst even te kijken of deze niet vanzelf verdwijnt. Is dat niet het geval, dan wordt een operatie onvermijdelijk. Een operatie van een hernia kan onder lokale of algemene verdoving gebeuren. Na afloop van de operatie is het uitkijken of deze al dan niet geslaagd is. Dat zal blijken uit het feit of de pijn al dan niet verdwenen is.
De chirurg zal een kleine incisie in de rug maken, waarna hij of zij de geknelde zenuw gaat bevrijden. Zonder veel moeite zal dan de uitstulping van de tussenwervel worden herkend, waarna deze wordt verwijderd. De chirurg zal zeer zorgvuldig te werk gaan, waarbij hij de nodige maatregelen zal treffen om te voorkomen dat de hernia terugkeert.
Dat risico is namelijk niet onbestaande. Hernia's kunnen in 5% van de gevallen na operatie terugkeren. In de meeste gevallen zal de pijn na de operatie verdwijnen, meestal verdwijnt eerst de pijn in de rug. Het herstel na zo'n operatie duurt meestal twee tot drie weken, maar kan uitlopen tot enkele maanden. In de meeste gevallen is het niet nodig dat de patiënt een dieet volgt. In ieder geval moet de patiënt er zorg voor dragen dat hij of zijn in de eerste maanden geen zware gewichten optilt, kwestie er voor te zorgen dat er niet opnieuw sprake is van vertilling.