Hoe kan een longontsteking voorkomen worden?
Hoe kan een longontsteking voorkomen worden?
Een vaccin tegen longontsteking kan de ergste ziektesymptomen afremmen
We moeten er geen doekjes om winden: een longontsteking kan iemand doodziek maken. De behandeling van een longontsteking is afhankelijk van de oorzaak er van. Een longontsteking veroorzaakt door bacteriën wordt bestreden met antibiotica, na enkele dagen zullen de symptomen geleidelijk aan beginnen te verdwijnen. Een longontsteking veroorzaakt door een virus zal over het algemeen vanzelf verdwijnen.
Toch is het zaak om waakzaam te blijven. Wanneer de symptomen van een longontsteking verergeren, is het zaak om zo snel mogelijk een dokter te raadplegen. Met andere woorden: er bestaan verschillende graduaties in de ernst van een longontsteking. Een logische vraag is natuurlijk of een longontsteking kan worden voorkomen. In de medische wereld is voorkomen nog altijd beter dan genezen.
Op de eerste plaats zal iemand die voldoende slaap heeft minder snel een longontsteking zal oplopen. Rust is daarnaast ook belangrijk voor wie aan het herstellen is van een longontsteking. Rokers zijn eveneens kwetsbaarder voor een longontsteking. Tijdens de aandoening valt het ten sterkste af te raden om een sigaret op te steken. Ook zware drinkers kunnen makkelijker een longontsteking oplopen.
Via een vaccin kan een longontsteking misschien niet voorkomen worden, maar kunnen de symptomen er van wel worden verlicht. In de Verenigde Staten wordt dit vaccin alleen toegediend aan mensen ouder dan 65 jaar of aan mensen met hart- of longproblemen. Dat vaccin zal echter een longontsteking niet altijd kunnen voorkomen. Een middel dat altijd en overal een longontsteking zal voorkomen, bestaat dus niet.
Een andere voorzorgsmaatregel is om uit de buurt te blijven van mensen die een verkoudheid, griep, mazelen, waterpokken enzovoort hebben. Het is namelijk niet uitgesloten dat iemand een longontsteking krijgt na één van deze ziekten te hebben opgestoken. Daarom is het steeds belangrijk om vaak de handen te wassen, wat het verspreiden van virussen en bacteriën die longontsteking veroorzaken kan voorkomen.
De diagnose van longontsteking wordt meestal door de dokter gesteld. Die zal dat doen op basis van een extern onderzoek. In geval van twijfels zal een bloedonderzoek of foto uitsluitsel geven. Algemeen kan worden gesteld dat hoe zieker iemand is van een longontsteking hoe meer onderzoek en hoe meer testen zullen worden gedaan.