Wat zijn de symptomen van psoriasis?
Wat zijn de symptomen van psoriasis?
Symptomen en oorzaken van psoriasis zijn afhankelijk van het type
De symptomen en oorzaken van psoriasis zijn afhankelijk van het type dat zich ontwikkelt. In het geval van gewone psoriasis (ook wel plaque psoriasis genaamd) verschijnen er op de rode, ontstoken huid losse, zilverkleurige schilfertjes. De ontstoken huid irriteert en jeukt, met in het ergste geval barsten en bloedingen tot gevolgd. In ernstige gevallen van psoriasis nemen de zones ontstoken huid in oppervlake toe, vergroeien met elkaar een bedekken zodoende grote delen van het lichaam.
Een ander kenmerk van psoriasis zijn de nagels van vingers en tenen, die in kwaliteit zwaar achteruit gaan. Dat kan zich vertalen in het ontstaan van putjes in de verklaringen, in verkleuringen enzovoort. In een volgende fase kunnen nagels gaan krimpen of zelfs loskomen.
Op de hoofdhuid zullen zich anderzijds ook schilfertjes of korstjes vormen, die kunnen afbladeren. Psoriasis wordt vaak geassocieerd met psoriatische artritis, een chronische ontsteking van de gewrichten. Volgens de ramingen van de Amerikaanse National Psoriasis Foundation ontwikkelt tussen 10% and 30% van de mensen met psoriasis ook have psoriatische artritis. Bij laatstgenoemde aandoening duiken er een aantal symptomen op die identiek zijn met de psoriasis-symptomen, maar ook symptomen die aan reuma gelinkt kunnen worden. Het is nog niet helemaal duidelijk of het hier een vorm van psoriasis dan wel een vorm van artritis betreft. Verder wetenschappelijk onderzoek zal dat moeten uitwijzen.
Over de onderliggende oorzaak van psoriasis is de medische wetenschap het eens: die dient te worden gezocht bij het menselijk immuniteitssysteem, waar zich bepaalde storingen voltrekken. Het is echter zo dat er een aantal katalysatoren kunnen opduiken die de psoriasis-symptomen kunnen doen verergeren of die nieuwe aanvallen (als we dit woord mogen gebruiken) uitlokken.
Wie lijdt aan psoriasis, zal ongetwijfeld weten dat de weersomstandigheden een grote rol spelen. Droog en koud weer zijn nefast, bij dit weer droogt de huid uit waardoor de kansen op een nieuwe psoriasis-aanval toenemen. Anderzijds zien psoriasis-patiënten de zomer met ongeduld tegemoet. Warm zonnig weer maakt het makkelijk om de psoriasis-symptomen onder controle te houden. Spijtig genoeg maakt de aandoening opnieuw haar opwachting zodra de weersomstandigheden weer ‘verslechteren’ (in de dubbele betekenis van het woord).
Stress kan eveneens een factor zijn die psoriasis in de hand werkt. Vaak keert de aandoening in alle hevigheid terug wanneer de patiënt een stressvolle periode doormaakt. Negatief is ook het effect van een aantal geneesmiddelen op psoriasis-patiënten. Zo kunnen sommige beta-blockers, gebruikt voor hoog bloeddruk, hartkwalen en –ritmestoornissen, psoriasis-aanvallen uitlokken. Hetzelfde geldt voor infecties en ziekten. Sommige ziekten kunnen bepaalde vormen van psoriasis uitlokken. Zo kan psoriasis erger worden in geval van een HIV-besmetting. Tenslotte kan er ook psoriasis optreden wanneer de huid een bepaald trauma oploopt. Dat kan het geval zijn bij ontstekingen, tatoes enzovoort. In dit geval wordt gesproken van Koebner's fenomeen. Tenslotte kan ook alcohol de kansen op psoriasis-aanvallen doen toenemen. Sommige experts denken dat hetzelfde geldt voor roken.