Werking van creatine is van heel wat factoren afhankelijk

Werking van creatine is van heel wat factoren afhankelijk

Onzekerheid over het nut van creatine als prestatieverbeteraar via toedienen van supplementen

In de sportwereld is creatine een omstreden product. Vast staat dat we deze stof nodig hebben voor een goed functioneren van ons lichaam. De vraag is echter in welke hoeveelheden. We krijgen een bepaalde hoeveelheid van de stof via onze voeding binnen, terwijl daarnaast ons lichaam zelf via de lever creatine aanmaakt. De werking van creatine is bovendien van heel wat factoren afhankelijk.

Zodoende bestaat er nog steeds onzekerheid over het nut van creatine als prestatieverbeteraar via toedienen van supplementen. Factoren die belangrijk zijn bij de werking van creatine zijn leeftijd, algemene fitness, voeding, soort van sport die wordt beoefend. Er zijn op bescheiden schaal al bewijzen verzameld dat creatine de sportieve prestaties zou verbeteren, maar veel meer details zijn er eigenlijk nog niet bekend.

De effecten van creatine zouden het sterkste zijn in die sporttakken waar een plotse hoeveelheid energie noodzakelijk is. Dat is bijvoorbeeld het geval in gewichtheffen, maar ook in bepaalde sporten waar snelheid belangrijk is. We denken daarbij bijvoorbeeld aan atletiek (de korte loopnummers) of aan wielrennen (de spurt op het einde van een wedstrijd). Maar nogmaals, is het allesbehalve zeker of creatine de prestaties daadwerkelijk helpt verbeteren. Het laatste woord is in deze discussie zeker nog niet gevallen.

Syndicatie