Alcohol kan denkvermogen oudere mensen aantasten

Alcohol kan denkvermogen oudere mensen aantasten

Leeftijdsklasse boven 65 jaar loopt meer kans op hersenschade als gevolg van alcoholgebruik

Over de voor- en nadelen van het gebruik van alcohol zijn al heel wat studies verschenen. Algemeen wordt momenteel aangenomen dat een matig gebruik van alcohol eerder voor- dan nadelen heeft. Het betreft een vermoeden, echte bewijzen voor deze theorie liggen nog niet op tafel.

Anderzijds zal het duidelijk zijn dat overdreven gebruik van alcohol ten sterkste moet afgeraden worden. Op de eerste plaats is er het gevaar op verslaving dat duidelijk om de hoek gluurt, maar daarnaast kan overmatig drinken tal van andere aandoeningen veroorzaken. Levercirrhose is een aandoening waar jaarlijks nog heel wat mensen overlijden, maar ook psychische aandoeningen als Korsakow en confabulaties worden door alcohol veroorzaakt.

Af en toe wordt geopperd dat alcohol een positief effect kan hebben op het voorkomen van Alzheimer. Ook voor deze theorie liggen (nog) geen overtuigende bewijzen op tafel. Bovendien wijzen sommige nieuwe studies dat drinken de cognitieve kennis kan aantasten.

Alcohol kan namelijk het denkvermogen van oudere mensen aantasten, zo blijkt uit twee nieuwe studies. Wie meer dan vier alcoholische consumpties per dag gebruikt, wat voor de derde leeftijd als binge drinken mag worden beschouwd, kan zijn hersenfuncties zien verminderen. Bovendien loopt hij of zij ook het risico op geheugenverlies. Hierbij moet echter een duidelijk onderscheid gemaakt worden met Alzheimer.

De leeftijdsklasse boven 65 jaar loopt dus meer kans op hersenschade als gevolg van alcoholgebruik. Hierbij is vooral de manier waarop wordt gedronken van belang. Bescheiden alcoholconsumptie kan waarschijnlijk ook bij 65+’ers weinig kwaad, maar zelfs in het geval van matig drinken kan er sprake zijn van hersenschade. Voorzichtigheid blijft dus geboden wat het alcoholgebruik bij oudere mensen betreft.

Syndicatie