Jongens zijn gevoeliger voor alcohol- en drugverslaving dan meisjes
Jongens zijn gevoeliger voor alcohol- en drugverslaving dan meisjes
Verschil tussen geslachten wordt eveneens duidelijk op basis van hersenscans bij jongeren die sexueel misbruikt werden
Heel wat kinderen worden in hun jeugd sexueel misbruikt. Dat sexueel misbruik is echter niet alleen de reden waarom kinderen later in hun puberteit en/of vroege adolescentie met gedragsproblemen worden geconfronteerd. Zaken die in de vroege jeugd zijn gebeurd, kunnen dus een grote impact op het latere leven hebben.
Hilary Blumberg, professor psychiatrie en diagnostieke radiologie in het Child Study Center van de Yale School of Medicine in New Haven, Connecticut, is van mening dat misbruikte en verwaarloosde kinderen tijdens de rest van hun leven op de voet moeten worden gevolgd. Alleen op die manier kunnen problemen als depressies en verslaving aan alcohol of drugs voorkomen worden.
Blumberg wijst er op dat in dat verband een duidelijk verschil tussen jongens en meisjes kan worden vastgesteld. Misbruik of verwaarlozing is dus ook een gender-zaak, iets wat vaak over het hoofd wordt gezien. Blijkt namelijk dat de geslachten anders reageren op feiten die in hun jeugd zijn gebeurd. Gelijkaardige feiten veroorzaken dus andere reacties.
Jongens zijn gevoeliger voor alcohol- en drugverslaving dan meisjes, zo blijkt uit onderzoek. Dit geldt algemeen, maar des te meer wanneer er sprake is van sexueel misbruik of verwaarlozing. Anderzijds komen bij meisjes en vrouwen meer depressies en andere gedragsstoornissen zoals border line syndroom voort.
Het verschil tussen geslachten wordt eveneens duidelijk op basis van hersenscans gedaan bij jongeren die sexueel misbruikt werden. Blijkt dus dat dergelijke gebeurtenissen in de vroege jeugd wel degelijk gevolgen hebben op latere leeftijd en dat die gevolgen kunnen voorspeld worden op basis van de werking van de hersenen. De conclusies van deze studie lijken in ieder geval boeiend genoeg om het onderzoek voort te zetten.