Koffie kan de risico’s op osteoporose doen toenemen
Koffie kan de risico’s op osteoporose doen toenemen
Grote koffiedrinkers moeten veel kalk en vitamine D nemen
We leven in stressvolle tijden, met drukke agenda’s, strakke deadlines en een lat die steeds hoger wordt gelegd. Om mee te kunnen in de rat race, kan een opkikkertje af en toe geen kwaad. Voor veel mensen kan dat opkikkertje opduiken in de vorm van x aantal koppen koffie. Zeker mannen en vrouwen met een verantwoordelijke functie lopen een grote kans om verslaafd te raken aan koffie.
Wie meer dan 8 uur per dag werkt, zal dat waarschijnlijk onmogelijk klaarspelen zonder koffie. Een kop koffie helpt ons namelijk niet alleen wakker te blijven, maar geeft tevens een extra impuls. Volgens de wetenschap kan er vanaf 500 tot 600 milligram cafeïne per dag van schade aan het lichaam gesproken worden. Die hoeveelheid stemt overeen met ongeveer 5 koppen koffie. De bekenste gevolgen zijn rusteloosheid, spanningen in de spieren enzovoort. Maar er zijn ook minder bekende gevolgen die we in deze mini-serie even uiteenzetten.
Koffie kan de risico’s op osteoporose doen toenemen. Deze stelling klinkt misschien wat ongeloofwaardig, maar ze is gebaseerd op onderzoek uitgevoerd aan de Oregon State University. Wetenschappelijk onderzoek heeft nog niet aan het licht gebracht waarom dit het geval is, maar resultaten van recent onderzoek wijzen onvermijdelijk op een correlatie tussen koffie drinken en verzwakking van het beenderstelsels.
Grote koffiedrinkers moeten daarom ter compensatie veel kalk en vitamine D nemen. Met grote koffiedrinkers bedoelen we mannen en vrouwen die minstens vijf koppen koffie per dag drinken. De risico’s nemen toe naarmate de hoeveelheid gedronken koffie toeneemt. Echt heel zware koffiedrinkers kunnen beter eens een bezoekje aan de dokter afleggen, kwestie van de risico’s zo goed mogelijk te laten inschatten.