Hoe osteoporose zo snel mogelijk herkennen?
Hoe osteoporose zo snel mogelijk herkennen?
Osteoporose start meestal ongemerkt, maar er verschillende symptomen die een vroegtijdige herkenning mogelijk maken
Osteoporose start meestal ongemerkt en wordt vaak pas opgemerkt wanneer er beenderfracturen optreden. In dat geval is de aandoening echter vaak al in een vergevorderde fase. Het komt er dus op aan om zo snel mogelijk in te grijpen. Er zijn verschillende symptomen die een vroegtijdige herkenning mogelijk maken. Het is alleen maar kwestie van waakzaam te blijven en de zaken goed in de gaten te houden.
Vaak treden in het geval van osteoporose vroegtijdige symptomen op, hoewel de verzwakking van het beenderstelsel meestal op een ‘stille’ manier gebeurt. Wie op de leeftijd komt dat de risico’s op osteoporose toenemen, moet die symptomen leren herkennen.
Bij veel patiënten begint osteoporose met pijnen die het gevolg zijn van het verlies van beendermassa. Die pijnen kunnen hevig zijn en plots opduiken. Het zijn meestal op de eerste plaats oudere vrouwen bij wie de kansen op osteoporose het grootst zijn. Het opduiken van plotse pijnen in het beenderstelsel moet een alarmlampje doen branden. Die pijnen kunnen – maar het hoeft niet noodzakelijk zo te zijn – het signaal van een verzwakkend beenderstelsel vormen. Zaak is wanneer de pijnen opduiken zo snel mogelijk een dokter te raadplegen. De medische wetenschap zal dan vaststellen of het al dan niet osteoporose betreft.
In dat verband moet het fenomeen ‘osteopenia’ aangekaart worden. Veel mensen hebben een zwak beenderstelsel, maar weten dat zelf niet. Osteopenia wordt gekenmerkt door een milde verzwakking van het beenderstelsel, maar kan in een volgende fase overgaan in osteoporose. Hoewel osteoporose een algemeen bekend begrip is, is osteopenia dat nog niet. Het komt er aan om de symptomen die met deze aandoening gepaard gaan te leren (h)erkennen.
Bovendien is het belangrijk om te weten dat er verschillende types osteoporose zijn. Zo is er juveniele osteoporose, die zoals de naam al doet vermoeden bij jongeren kan opduiken. Dat gebeurt weliswaar niet zo vaak, maar als het gebeurt is juviele osteoporose meestal het geval van een medische oorzaak. Het is een ernstig probleem, want het duikt op het moment dat iemands beenderstelsel nog altijd in volle opbouw is. Deze vorm van osteoporose verdient dan ook bijzondere aandacht. Jongeren met pijn in het beenderstelsel mogen in geen geval te lang wachten, zij moeten meteen na het opduiken van de symptomen een dokter raadplegen. De moderne medische wetenschap laat gelukkig toe dat ook deze vorm van osteoporose wordt behandeld.
Wat in geval van de pijn die onvermijdelijk met osteoporose gepaard gaat? Beenderfracturen veroorzaakt door osteoporose kunnen zeer pijnlijk zijn en soms blijven die pijnen maandenlang aanspelen. Fysieke activiteiten kunnen de algemene situatie van het beenderstelsel helpen verbeteren. Dan zijn er ook nog de heupfracturen, waarvan het genezingsproces maandenlang kan aanslepen. Deze fracturen kunnen het dagelijks leven aardig moeilijk maken. Voorzichtigheid is daarom ook geboden.