Dieet: vechten tegen zwaarlijvigheid op middelbare leeftijd

Dieet: vechten tegen zwaarlijvigheid op middelbare leeftijd

Risico’s op obesitas en zwaarlijvighed nemen toe vanaf de leeftijd van 40, dieet kan redding brengen

De meeste mannen en vrouwen die de kaap van de 40 zijn gepasseerd, zullen het wel gemerkt hebben. Naarmate we ouder worden neemt de neiging om te verdikken toe. Plots stellen we vast we een ‘buikje’ hebben, waar dat voordien er nog niet was. Gaan shoppen is niet meer zo prettig als het ooit was, zeker niet voor vrouwen. Ze moeten namelijk bij ‘dat maatje meer’ gaan kijken.

Even op de weegschaal gaan staan, brengt opheldering. Bovenop het ‘normaal’ gewicht is er 5 tot 10 kilo bijgekomen. Het ‘aankomen’ op middelbare leeftijd is in feite een heel gewoon verschijnsel. Vaak herkennen we mensen uit onze jeugd nog amper terug, zoveel kilo’s zijn er in al die jaren bijgekomen. Het is niet ongewoon dat iemand die er geen aandacht aan schenkt er elk jaar een half kilootje bij krijgt.

Volgens Pamela Peeke, auteur van de best-seller Fight FatAfter Forty, hoeft het echter niet noodzakelijk zo te zijn dat mensen op middelbare leeftijd steeds zwaarder worden. Er kan wel degelijk iets tegen gedaan worden tegen gewichtstoename.

Allereerst moet worden gekeken naar de reden waarom de kilo’s makkelijker bijkomen naarmate de jaren verstrijken. Er is sprake van een combinatie van factoren. Op de eerste plaats spelen de hormonen een rol, maar deze factor wordt aangevuld met een verkeerde levensstijl, te veel eten, niet genoeg beweging en – last but not least – stress.

Het zou fout zijn om de schuld volledig in de schoenen van de hormonen te schuiven, in het ergste geval zijn die slechts goed voor 1 tot 3 kilo aan extra gewicht. Al de rest is het gevolg van de andere bovenvermelde factoren. De vraag is dan uiteraard: hoe kan ik voorkomen dat ik zelf op middelbare leeftijd dikker word?

Er zijn drie sleutelfactoren in het spel: hersenen, mond en spieren. Om met de hersenen te beginnen: wie zorgt dat hij zijn stress onder controle krijgt, is al een eind op de goede weg. Wie de ganse dag onder de stress zit, heeft duidelijk een probleem. Het antwoord op stress ligt voor de hand: verandering van levensstijl, met meer aandacht voor gezonde voeding en lichaamsbeweging. In het laatste geval denken we op de eerste plaats aan anti-stress oefeningen.

Stappen we over naar de mond. Gezonde voeding heeft zowel te maken met kwaliteit en kwantiteit als de frequentie waarmee gegeten wordt. Kwaliteit kan in verband worden gebracht met het eten van meer groenten en fruit, minder proteïnen enzovoort. Kwantiteit spreekt eigenlijk voor zichtzelf, te veel eten is nooit goed. Daarnaast is het belangrijk dat er ook vaak wordt gegeten, maar dan in kleine hoeveelheden. Wie twijfelt over bepaalde hoeveelheden is beter verstandig en eet de helft of minder van wat hij of zij aanvankelijk van plan was om te eten.

Het begrip calorieën is hierbij uiteraard van doorslaggevend belang. Een gemiddelde vrouw in haar 40-er jaren heeft behoefte aan ongeveer 1.500 tot 1.600 calorieën per dag, zonder rekening te houden met lichaamsbeweging. Een man van middelbare leeftijd, geen atleet maar doet toch aan lichaamsbeweging, heeft 1.800 tot 2.000 calorieën nodig.

De spieren hebben uiteraard betrekking op de lichaamsbeweging en, in een volgende stap, met de weegschaal. Toch is die weegschaal minder belangrijk dan het lichaamsvet. Een vetpercentage van 18 tot 25% is niet slecht voor een man in zijn veertiger jaren. Voor een vrouw van die leeftijd geldt 22 tot 27% als behoorlijk. Wie daarboven zit, is aangewezen op een dieet of moet zijn sportieve inspanningen opdrijven.
 

Syndicatie