Ons hongergevoelen wordt gestimuleerd door hormonen geproduceerd door vetcellen
Ons hongergevoelen wordt gestimuleerd door hormonen geproduceerd door vetcellen
Verlies van gewicht kan hongergevoel doen toenemen
In de afgelopen jaren werd grote progressie geboekt wat betreft het onderzoek naar de manier waarop ons lichaam reageert op prikkels die het gevolg zijn van het volgen van een dieet. Het is dus zeker niet zo dat dat lichaam zich klakkeloos zal neerleggen bij dat dieet.
Blijkt namelijk dat vrijwilligers inderdaad een duidelijke toename van het hongergevoel ervaren wanneer de kilo’s als gevolg van een dieet er van afvliegen. Dat hongergevoelen vormt uiteraard een sterke bedreiging, want wanneer er aan wordt toegegeven gaan de verloren kilo’s er snel weer bijkomen. Deze ontwikkeling wil de persoon in kwestie natuurlijk kost wat kost vermijden.
Ons hongergevoelen wordt gestimuleerd door hormonen geproduceerd door vetcellen. Het betreft op de eerste plaats leptine, dat signalen naar de receptoren in de hersenen zendt. Die signalen geven bijvoorbeeld aan dat er kan gestopt worden met de inname van voedsel omdat de maag vol is. De leptineniveaus dalen tijdens de periode wanneer iemand een dieet volgt.
Verlies van gewicht kan het hongergevoel echter doen toenemen en dat is greline verantwoordelijk voor. Dit hormoon stimuleert het hongergevoel en de niveaus aan greline stijgen aanzienlijk naarmate er sprake is van gewichtsverlies. Deze greline kan dus als grote boosdoener worden beschouwd wanneer iemand na het volgen van een dieet opnieuw kilo’s terugwint.
Het gevolg is dat iemand die als gevolg van zijn of haar dieet kilo’s verliest, geconfronteerd wordt met een duidelijke stijging van het hongergevoel. Dat hongergevoel zal bovendien niet meteen verdwijnen, het kan een jaar na het beëindigen van het dieet nog steeds aanwezig zijn.