Zin of onzin van het Montignac dieet

Het Montignac dieet 

De Fransman Montignac stelt in zijn boeken dat bij afslanken het niet zozeer gaat om een beperking van inname van calorieën.

Voor Montignac is het voornamelijk de glycemische index (GI) van koolhydraten die van tel is voor gewichtstoename of afname.

De GI is een maat voor de snelheid waarmee het bloedglucosegehalte in het bloed stijgt na consumptie van koolhydraten.

Volgens Montignac zijn er goede koolhydraten (met een GI lager dan 50) en slechte koolhydraten (met een GI boven de 50).

Hij adviseert het apart eten van koolhydraten en vetten, heel veel groenten en fruit, peulvruchten en volkorenproducten alsook een beperkte inname van verzadigde vetten.

Positief aan dit dieet is dat Montignac aanraadt om veel groenten en fruit, peulvruchten en volkorenproducten te eten en zoveel mogelijk verzadigd vet in de voeding te beperken.

Op korte termijn kan dit dieet inderdaad tot gewichtsvermindering leiden omdat het eten heel wat minder calorieën aanlevert.

Diëtisten stellen echter dat de theorieën van Montignac niet zo goed onderbouwd zijn en het alles voor de patiënt nogal ingewikkeld maakt.

Een boterham met kaas mag niet aldus de theorie en ook een "normale" maaltijd met vlees, groenten en aardappelen zijn uit den boze.

Brood is immers een bron van koolhydraten en vetten. Het gescheiden innemen is in de praktijk dus nogal moeilijk.

Ook heeft de medische wereld toch vragen bij de de stelling dat het eerder het bloedglucosegehalte is dat aan de basis ligt van de gewichtsevolutie bij man of vrouw. Er zijn immers nog een aantal andere factoren buiten koolhydraten, glucosegehalte.

Syndicatie