Biofarmabedrijven zijn niet aan één land gebonden
Biofarmabedrijven zijn niet aan één land gebonden
Belgische biofarma promoot innovatieve therapieën in San Francisco
De geneeskundige ontwikkelingen bevinden zich momenteel in een stroomversnelling, waarbij onder andere gevreesde ziekten als kanker stilaan bestrijdbaar worden. Dat is onder meer te danken aan de biotechnologiebedrijven, die een steeds groter deel van het onderzoek en ontwikkeling naar nieuwe geneesmiddelen voor hun rekening nemen. Ook West-Europese bedrijven in het algemeen en Belgische bedrijven in het bijzonder nemen deel aan dat proces.
De talrijke innovaties van de Belgische biotechbedrijven promoten en de vele troeven van België als farmaland internationaal in de kijker zetten, dat was de doelstelling van de Belgische delegatie op de BIO International Convention in San Francisco, de belangrijkste biotechmeeting ter wereld met jaarlijks ruim 15.000 bezoekers. Sectorfederatie essenscia/bio.be wou samen met minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block en een dertigtal biotech- en farmabedrijven ook de sterke banden tussen de Belgische en Amerikaanse biofarmaceutische industrie intensifiëren.
De conventie vond plaats in juni 2016. Met het seminarie ‘Bridging North American and Belgian excellence in innovative health’ wil essenscia/bio.be de innovatiekracht van de Belgische biofarma in de verf zetten en internationale samenwerking promoten. Op het programma stonden onder meer getuigenissen van Paul Stoffels, topman van Johnson & Johnson, Didier Malherbe, General Manager UCB Belgium en concrete bedrijfscases van Amgen en Celyad.
Het seminarie, waaraan ook minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block deelnam, was een samenwerking van essenscia/bio.be met BioWin, FlandersBio, lifetech.brussels en Pharma.be en de exportagentschappen AWEX, BIE en FIT. Samen met essenscia/bio.be nam minister De Block ook deel aan de ‘Global Life Science Industry and Ministerial Meeting’ van ICBA (International Council for Biotech Associations). Op de agenda stonden onder meer discussies over het toenemende economische belang van biotechnologie en voorbeelden van beleidsondersteunende maatregelen om biotech innovaties te stimuleren.
Meer en meer Belgische biotechbedrijven slaan de handen in elkaar met Amerikaanse partners op het vlak van R&D en risicokapitaal. Anderzijds zijn Amerikaanse sectorbedrijven goed voor bijna 10.000 jobs in de Belgische life sciences industrie. “De Belgische biofarma is werkelijk hot in de VS”, zegt Cathy Plasman, secretaris-generaal van essenscia/bio.be. Momenteel zorgen nieuwe toepassingen in de biotech, zoals 3D-printing en nanotechnologie, voor een snelle ontwikkeling van veelbelovende therapieën. Het is van belang dat hiervoor tijdig een wetgevend kader wordt gecreëerd, zodat deze middelen snel kunnen ingezet worden om patiënten te helpen. Deelnemende lidbedrijven van essenscia/bio.be aan de BIO International Convention waren AbbVie, Amgen, Beta-Cell, Bone Therapeutics, Celyad, Eurogentec, GSK, Janssen Pharmaceutica, MaSTherCell, MSD, Novadip, Pfizer, Q-Biologicals, Rousselot, SGS, TiGenix, UCB en Univercells.