Aanleg om 100 jaar oud te worden is genetisch bepaald
Aanleg om 100 jaar oud te worden is genetisch bepaald
Kans van 77% om op basis van genetica te voorspellen of iemand al dan niet 100 jaar wordt
De aanleg om 100 jaar oud te worden is genetisch bepaald, zo blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door de Boston University. Er is een kans van 77% om op basis van genetica te voorspellen of iemand al dan niet 100 jaar wordt. De studie werd uitgevoerd op Amerikanen, waarvan er 3 op 1.000 100 jaar of zelfs ouder kunnen worden.
Research op 1.055 mensen ouder dan 100 liet toe om 150 genetische variaties te identifiëren die een grotere kans gaven om de kaap van 100 jaar ouderdom te overschrijden. De meeste van de eeuwelingen kunnen ondergebracht worden in 19 clusters met een genetische signatuur die de kansen op aandoeningen als dementie, hart- en vaatziekten enzovoort kleiner inschat.
Uiteraard is het op basis van het genetisch materiaal alleen onmogelijk om te voorspellen of iemand al dan niet 100 jaar of ouder gaat worden. Er spelen nog heel wat andere factoren een rol, waaronder omgevingsomstandigheden . Voeding en lichaamsbeweging spelen uiteraard ook een zeer belangrijke rol in het verhaal. Toch kan de screening van het genetisch materiaal bijzonder waardevol zijn in het zoeken naar leeftijdsbepalende ziekten en het op maat van de patiënt toedienen van geneesmiddelen.
Paola Sebastiani, auteur van de studie en professor biostatistics aan de Boston University School of Public Health, wijst er op dat de studie kan helpen naar het ontwikkelen van medicijnen die ouderdomsziekten kunnen uitstellen of zelfs voorkomen. We staan volgens Sebastiani dus aan het begin van een lange weg in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen op het vlak van ouderdomsverlenging. Nu komt het er op aan om een aantal hypotheses op hun waarheidsgehalte te testen, waarna op basis van de resultaten van dit onderzoek kan worden verdergewerkt. Sebastiani verwacht dat tegen 2050 het aantal eeuwelingen in de Verenigde Staten zal verdrievoudigen, hij verwacht bovendien dat een gelijkaardige evolutie in Europa gaat plaatsvinden.