Autoimmune stoornissen als bijvoorbeeld ziekte van Crohn en asthma zijn sterk toegenomen
Autoimmune stoornissen als bijvoorbeeld ziekte van Crohn en asthma zijn sterk toegenomen
Milieufactoren spelen een belangrijke rol in deze evolutie, evenals voeding
In de afgelopen 50 tot 100 jaar zijn een aantal aandoeningen van ons autoimmuun systeem sterk toegenomen. Het meest opvallend is waarschijnlijk de toename van het aantal gevallen van asthma, maar ook onstekingen in het darmstelsel zijn nu veel talrijker dan een aantal jaren geleden het geval. Aan het waarom van die toename is al heel wat medische research gewijd, maar definitieve oplossingen zijn nog niet gevonden.
Eugene Chang, auteur van verschillende studies en professor medicijnen aan de universiteit van Chicago, is van mening dat er wel degelijk een verband is tussen al deze aandoeningen van ons autoimmuun systeem. Dat kan betekent dat er dus een link kan worden gelegd tussen bijvoorbeeld asthma, de ziekte van Crohn en andere aandoeningen die iets met onstekingen van doen hebben.
Autoimmune stoornissen als bijvoorbeeld ziekte van Crohn zijn sterk toegenomen en dat heeft wel degelijk een reden. Volgens Chang is er sprake van een combinatie van factoren. Zowel genetische factoren als veranderingen in onze leefomgeving spelen een rol in het verhaal. Hoe deze verschillende factoren op elkaar inwerken, is voorlopig nog niet duidelijk.
Milieufactoren spelen in ieder geval een belangrijke rol in deze evolutie, evenals onze voeding. Milieufactoren beïnvloeden de microben die ons in lichaam leven, evenals uiteraard bepaalde voedingsproducten. Zo kan vette melk invloed hebben op die microben, wat in het ergste geval tot een aantal aandoeningen kan leiden.
In de meeste gevallen passen wij mensen ons vrij makkelijk aan aan gewijzigde omstandigheden, maar dat is niet in alle gevallen zo. Sommige mensen hebben een genetische factor of een mutatie waardoor ze op een abnormale manier reageren. Op die manier komt een veelvoud van aandoeningen tot stand. Op welke manier dit gebeurt, moet de wetenschap nog uitzoeken.