Drie of vier belangrijke factoren bepalen of u al of niet Menière hebt
Drie of vier belangrijke factoren bepalen of u al of niet Menière hebt
Duizeligheid, misselijkheid, gehooruitval en tinninitus kunnen in wisselende samenstellingen ziekte van Menière definiëren
Ziek zijn is nooit prettig, maar het vervelende aan de ziekte van Menière is dat deze aandoening plots en zonder de minste waarschuwing kan toeslaan. De aanval zet zich plots in, ongeacht de plaats waar de patiënt zich bevindt. Die aanval kan bovendien in verschillende vormen opduiken, waarbij de ene vorm totaal afwijkt van de andere.
Wie weet dat hij of zij aan de ziekte van Menière lijdt, is met deze gewaarschuwd. Wees voorzichtig met achter het stuur te kruipen, want een onverwachte aanval kan het sturen quasi onmogelijk maken. Het enige wat de getroffen man of vrouw kan doen, is de kant van de weg opzoeken en daar wachten tot de aanval achter de rug is.
Maar wat is deze aandoening nu eigenlijk? Daarover is de medische wereld het nog altijd niet eens. Drie of vier belangrijke factoren bepalen of u al of niet Menière hebt, maar deze factoren hoeven nooit op hetzelfde moment op te duiken. De medische wetenschap maakt soms een onderscheid tussen ‘echte’ en ‘halve’ gevallen van de aandoening. Maar laten we eerst even de belangrijkste symptomen op een rijtje zetten.
Duizeligheid, misselijkheid, gehooruitval en tinninitus kunnen in wisselende samenstellingen ziekte van Menière definiëren. De twee eerste factoren komen meestal gezamenlijk voor. Gehooruitval is niet altijd en bij iedereen een symptoom van de aandoening. Sommige patiënten hebben veel last van oorsuizingen (tinninitus), anderen hebben daar helemaal geen last van.
Aanvallen van ziekte van Menière kunnen verschillen in kracht en omvang. Soms blijven ze beperkt in de tijd en er is slechts sprake van een korte opstoot, in andere gevallen kunnen ze bijzonder krachtig en heftig zijn. In dat geval laat u beter alles vallen wat u in handen hebt, om rustig af te wachten tot de aanval achter de rug is.