Foute voorschriften (bijvoorbeeld slecht geschreven) voor medicijnen zijn niet zonder risico’s
Foute voorschriften (bijvoorbeeld slecht geschreven) voor medicijnen zijn niet zonder risico’s
12% van de voorschriften voor geneesmiddelen zijn foutief ingevuld
Het fenomeen is bekend: een dokter schrijft een patiënt een geneesmiddel voor, maar het handschrift van de dokter in kwestie is voor buitenstaanders niet of nauwelijks leesbaar. Dokters hebben het vaak erg druk, met als gevolg dat ze snel-snel het papier met het voorschrift invullen. Meestal kan de patiënt zelf al niet meer lezen wat er eigenijk werd voorgeschreven.
De apotheker heeft gelukkig ervaring met doktersvoorschriften, vaak kunnen ze het geschrift van de betrokken dokter wel ontcijferen. Voor de patiënt is dat een goede zaak. Foute voorschriften (bijvoorbeeld slecht geschreven) voor medicijnen zijn niet zonder risico’s. De patiënt krijgt namelijk in sommige gevallen een verkeerde dosis of zelfs een ander geneesmiddel.
Slecht geschreven voorschriften voor medicijnen komen veel vaker voor dan algemeen wordt aangenomen. 12% van de voorschriften voor geneesmiddelen zijn foutief ingevuld en dat geldt zowel voor handgeschreven voorschriften als voor voorschriften die met de computer doorgestuurd worden. In ruim 4% van de gevallen zou er sprake zijn van voorschriften die de patiënt schade kunnen toebrengen.