Nieuw medicijn tegen lupus op komst
Nieuw medicijn tegen lupus op komst
Geneesmiddel van GlaxoSmithKline Plc en Human Genome Sciences Inc reduceert de symptomen van lupus na 16 weken op een duidelijke manier
Er is mogelijk een nieuw medicijn tegen lupus op komst. Het geneesmiddel van GlaxoSmithKline Plc en Human Genome Sciences Inc reduceert de symptomen van lupus na 16 weken op een duidelijke manier. In het onderzoek werden patiënten een jaar lang met het medicijn behandeld.
De studie kreeg de naam Bliss-52 en had betrekking op 865 patiënten. Deze werden gedurende een jaar behandeld, maar al na 16 weken traden de eerste effecten van de werking van het geneesmiddel op. Het betreft meer bepaald het medicijn Benlysta, dat in een verhoogde dosis werkzaam bleek tegen lupus. De resultaten van het onderzoek werden voorgesteld op de Scientific Meeting of the American College of Rheumatology in Philadelphia.
De eerste resultaten van het onderzoek wezen uit dat Benlysta doeltreffender was bij de bestrijding van pijn, het voorkomen van haaruitval en huiduitslag dan een placebo. De positieve resultaten van de studie verrasten de medische wetenschap. Die had wel een gunstige uitslag verwacht, maar niemand had durven te voorspellen dat de resultaten zo indrukwekkend zouden zijn. Bovendien bleken die positieve resultaten onveranderd terug te keren in verschillende doelgroepen.
Benlysta, in chemische termen belimumab, kan het eerste nieuwe geneesmiddel in 50 jaar worden voor de bestrijding van lupus. In geval van succes kan het medicijn uitgroeien tot een blockbuster, een geneesmiddel dat een omzet van meer dan 1 miljard dollar realiseert.
De deelnemers aan het onderzoek ontvingen één of twee dosissen van het medicijn of een placebo. Bij een relatief lage dosis vertoonden 51,40% patiënten signaal van verbetering, tegenover 43,60% van de deelnemer die een placebo toegediend kregen. Bij een verhoging van de dosis trad bij 57,60% van de behandelden een verbetering op.
Het medicijn moet nu nog een aantal testfasen doorlopen, waarna het voor commercialisering in aanmerking kan komen. De prijscategorie is nog niet bekend, maar naar verluidt zou Human Genome, het bedrijf dat het medicijn ontwikkelde, de prijzen voor andere medicijnen voor behandeling van het auto-immuunsysteem als leidraad nemen. De vergelijking kan dus worden gemaakt met geneesmiddelen voor de bestrijding van reumatoide artritis en multiple sclerosis.
Wereldwijd zijn er enkele miljoenen mensen die aan lupus lijden en tussen 50% en 75% daarvan zou in aanmerking komen voor het medicijn. Benlysta kan succesvol zijn wanneer de behandeling met andere geneesmiddelen werd stopgezet. Human Genome is nu gestart met Bliss-76, een behandeling gedurende 76 weken met het medicijn, dit om te kijken of deze verlengde periode geen betere resultaten oplevert.