Diabetespatiënten doen er goed aan om regelmatig zalm te eten
Diabetespatiënten doen er goed aan om regelmatig zalm te eten
Zalm houdt het suikergehalte in het bloed stabiel en belet dat de diabetespatiënten te veel aankomen
Diabetespatiënten moeten goed in de gaten houden wat ze eten en wat ze niet eten. Die aan suikerziekte lijdt, zal meestal van zijn dokter een aangepast dieet gekregen hebben. Maar toch kan het geen kwaad om wat extra tips op zak te steken. Er zijn namelijk een aantal voor de hand liggende producten die én bijzonder lekker én geen gevaar opleveren. Zaak is dus om de juiste keuzes te maken.
De risico’s verbonden aan diabetes zijn bekend. Patiënten die lijden aan suikerziekte zullen sneller dan niet-patiënten hart- en vaatziekten krijgen. Voorkomen is in dit geval dan ook beter dan genezen, wie goed op zijn eten let zal zonder problemen met de diabetes-aandoening leren leven. Bijkomende factor is dat obesitas of zwaarlijvigheid vaak gelinkt is aan diabetes. Het gevaar op extra kilo’s is dus geenszins denkbeeldig.
Diabetespatiënten mogen regelmatig zalm eten, want de voordelen van zalm in ons dieet kunnen niet genoeg benadrukt worden. Zalm is namelijk een rijke bron van omega-3 vetzuren, die chronische ontstekingen in het lichaam helpen voorkomen. De ontstekingen kunnen ouderdomsaandoeningen zoals weerstand tegen insuline en diabetes in de hand werken. Het eten van gezonde hoeveelheden vis voorkomt hart- en vaatziekten.
Maar er is meer, veel meer zelfs. Zalm houdt het suikergehalte in het bloed stabiel en belet dat de diabetespatiënten te veel aankomen. Twee keer per week zalm eten wordt van harte aanbevolen, waarbij de voorkeur echter wel moet uitgaan naar wilde zalm. Het probleem met zalm uit zalmfarms is dat deze vaak toxische stoffen zoals antibiotica toegediend krijgen. Er gaat met andere woorden niets boven ‘the real thing’.