Dieet: cacao kan bloeddruk bij zwaarlijvige mensen doen verlagen
Dieet: cacao kan bloeddruk bij zwaarlijvige mensen doen verlagen
Enkele vormen van chocoladeconsumptie kunnen de bloeddruk bij mensen die aan obesitas lijden doen afnemen
Enkele vormen van chocoladeconsumptie kunnen de bloeddruk bij mensen die aan obesitas lijden doen afnemen, zo stond in een artikel in The American Journal of Clinical Nutrition te lezen. Het betreft meer bepaald repen donkere chocolade (Fondant- chocolade) of dranken op basis van donkere chocolade.
Tot die conclusie kwam een groep wetenschappers onder leiding van David L. Katz, van het Yale Prevention Research Center, na onderzoek te hebben verricht bij 45 volwassenen met een BMI ( body mass index) op de grens tussen overgewicht en obesitas (zwaarlijvigheid). Sommige deelnemers kregen een reep donkere chocolade bevatte 22 gram cacao, de andere deelnemers aan het onderzoek kregen een reep chocolade zonder cacao.
Voor het eten van de chocolade werd de bloeddruk opgemeten, na het eten werd dat nog eens overgedaan. Diegenen die chocolade met cacao hadden gegeten hadden een betere bloeddruk dan zij die dit niet gedaan hadden. Ook de functie van de bloedvezels bleek te zijn verbeterd, hoogstwaarschijnlijk als gevolg van het eten van de cacaobevattende chocolade.
Het onderzoek werd nog eens op dezelfde manier uitgevoerd op basis van twee bekers chocolademelk, één met cacao . Een deel van de deelnemers mocht twee bekers mét cacoa uitbrinken, de andere groep kreeg chocolademelk zonder cacao. De resultaten van het onderzoek waren hetzelfde, ook in deze fase van het onderzoek scoorden de cacao-drinkers beter dan de niet-cacaodrinkers. Zowel de bloeddruk als de bloedvezelfunctie ondervonden een positieve invloed van de consumptie van chocolade mét cacao.
Een belangrijk onderscheid werd bij de conclusie van het onderzoek gemaakt voor de manier waarop de chocolade was gezoet. Gebeurde dit met suiker, dan verbeterden de bloeddruk en de bloedvezelfunctie minder sterk als wanneer de cacao suikervrij werd gedronken.
De vraag is uiteraard welke conclusies uit het onderzoek mogen worden getrokken. In ieder geval is duidelijk dat het toevoegen van suiker aan chocolade of aan drankjes op basis van chocolade het effect van de werking van de cacao grotendeels neutraliseerden. In het geval van de toediening van de suiker werd ongeveer 45 gram aan de drankjes toegevoegd. Proeven met kleinere dosissen werden niet gedaan.
De studie – waarvan de uitslagen gepubliceerd werden in het juli-nummer van
The American Journal of Clinical Nutrition – werd gedeeltelijk gesponsord door
Hershey Company, een bekende Amerikaanse producent van chocolade. Sommige wetenschappers vonden dit verdacht en reageerden erg kritisch. Bovendien moeten nog heel wat vragen een antwoord krijgen. Zo is het bepaald onduidelijk welk element van cacao een gunstige invloed heeft op sommige lichaamsfuncties. Verder onderzoek is dus alleszins nodig.
Bovendien zal het duidelijk zijn dat het eten van te veel chocolade of het drinken van veel chocolademelk bezwaarlijk een goed idee kan worden genoemd. Het gevaar schuilt in de calorieën die chocolade bevat en die snel een paar kilo’s kunnen doen aankomen. Wat dan weer slecht voor het hart is.