Help, ik raak mijn kilo's niet kwijt

Sommige mensen slagen er erg moeilijk om in overtollig gewicht kwijt te raken

Afslanken is nooit een makkelijke opgave, maar in bepaalde gevallen kan het zelfs een vrijwel onmogelijke opdracht worden. Sommige mensen slagen er namelijk erg moeilijk om in overtollig gewicht kwijt te raken, ondanks alle geleverde inspanningen. De grammetjes gaan er maar moeilijk vanaf, maar komen er wel vlot weer bij. Wanhopig zal de man of vrouw in kwestie zich afvragen hoe dat mogelijk is.

Nochtans is er een eenvoudige uitleg over de reden waarom overtollig gewicht kwijtraken niet altijd even makkelijk is. Het heeft meer bepaald te maken met genetische verschillen. Wie genetisch voorbestemd is om minder makkelijk kilo's kwijt te spelen, zal mogen fitnessen en op de voeding letten zoveel als hij of zij wil, er helpt toch geen lievemoederen aan. Hieronder vindt u een lijstje met redenen waarom u er minder makkelijk in slaagt om overtollig gewicht kwijt te raken:

Sommige hebben een lager metabolische activiteit, wat betekent dat hun lichaam minder calorieën nodig heeft om zich goed te voelen. Een efficiënt metabolisme verbruikt minder energie, er worden minder calorieën verbruikt wanneer het lichaam in beweging is. Victoria Catenacci, researcher aan de University of Colorado in Denver, wijtte een uitgebreid onderzoek aan dit fenomeen. Zij kwam tot de vaststelling dat twee mensen met een zelfde levenswijze en een zelfde manier van voeding soms tot 20 kilo of meer in gewicht kunnen verschillen.

Mannen verliezen makkelijker kilo's dan vrouwen, zo blijkt. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat mannen meer spiermassa hebben en vrouwen meer vet. Mannen hebben vaker een buikje dat makkelijker is weg te werken dan het overgewicht in heupen, billen en benen dat we vaker bij vrouwen aantreffen. Mannen zijn meestal ook langer dan vrouwen en verbranden meer calorieën wanneer ze aan lichaamsbeweging doen.

Sommige mensen ervaren honger en een gevoel van verzadigdheid na het eten anders dan anderen. Catenacci gelooft dat deze verschillen ook daadwerkelijk kunnen leiden tot verschil in gewicht. Op dit vlak is echter nog veel medisch onderzoek noodzakelijk, we weten er het fijne nog niet van.

Een bepaalde categorie mensen is met geen stok in beweging te krijgen. Dat is niet zozeer hun eigen schuld als wel die van de genen. Ze zijn met andere woorden genetisch bepaald om last te krijgen van overgewicht. Onderzoek bij muizen wees uit dat bewegen via een beloningssysteem gestimuleerd kan worden.

Syndicatie