Broccoli kan bescherming bieden tegen maagzweren en maagkanker
Broccoli kan bescherming bieden tegen maagzweren en maagkanker
Positieve effecten van deze groente worden zwaar onderschat
Broccoli kan bescherming bieden tegen maagzweren en maagkanker, zo blijkt uit recent onderzoek. Deze variante van bloemkool zou de maag ook helpen beschermen tegen gastritis en andere aandoeningen. Dat broccoli gezond voedsel was, wisten we eigenlijk al langer. De ositieve effecten van deze groente blijken echter nog steeds zwaar onderschat te worden.
Het onderzoek uitgevoerd door researcher Jed W. Fahey, professor aan de Johns Hopkins University School of Medicine, wees uit dat het dagelijks eten van een portie broccoli elke dag gedurende een periode van minstens twee maanden de maag helpt beschermen tegen de bacterie Helicobacter Pylori (H. Pylori), één van de meest algemeen voorkomende bacteriën in de wereld. Deze bacterie zou rechtstreeks of onrechtstreeks voor verschillende aandoeningen verantwoordelijk zijn.
Het is nog niet helemaal duidelijk in welke mate broccoli bescherming zou zijn tegen deze bacterie, maar het effect van broccoli eten zou volgens Fahey niet onderschat mogen worden. Het is de eerste keer dat een onderzoek uitwijst dat broccoli inderdaad een positief effect heeft op Helicobacter Pylori (H. Pylori), de bacterie die onder andere aan maagkanker wordt gelinkt.
Aan het eten van broccoli is weliswaar nog een voorwaarde verbonden, de groente zou namelijk minstens drie dagen oud moeten zijn. Bovendien zou men dagelijks ongeveer 75 gram broccoli moeten eten om het gewenste effect te bereiken. Dat was alleszins de hoeveelheid die de proefpersonen tijdens het onderzoek te eten kregen. De vraag is uiteraard wat broccoli zo gezond maakt.
Dat zou te maken hebben met de aanwezigheid van sulforafaan, een stof waarvan eerder al is aangetoond dat ze mogelijk antikankereffecten kan hebben. Sulforoafaan zou het lichaam stimulure om enzymen aan te maken die bescherming bieden tegen chemicaliën die schade veroorzaken door onder andere ontstekingen te veroorzaken.
Broccoli zou rijker zijn aan sulforafaan dan andere groenten, zoals bijvoorbeeld bloemkool. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in Cancer Prevention Research. Proefpersonen waren 48 Japanse volwassenen, die allen gemiddeld 55 jaren oud waren. Deze proefpersonen waren geïnfecteerd met Helicobacter Pylori (H. Pylori) en een deel van hen kregen hun dagelijkse dosis broccoli opgediend. De aanwezigheid van Helicobacter Pylori (H. Pylori) was beduidend lager bij de mensen die broccoli hadden gegeten dan bij mensen die dit niet hadden gedaan.