Koffie drinken kan het risico op de meest dodelijke vorm van prostaatkanker reduceren
Koffie drinken kan het risico op de meest dodelijke vorm van prostaatkanker reduceren
Eerdere studies vonden geen link tussen koffiegebruik en prostaatkanker
Koffie drinken kan het risico op de meest dodelijke vorm van prostaatkanker reduceren, zo blijkt uit een recente studie. Het onderzoek werd uitgevoerd op een relatief grote testgroep en dat over een lange periode. Eerdere studies vonden geen link tussen koffiegebruik en prostaatkanker, zodat de uitslagen van de studie toch nog steeds met een korrel zout genomen moeten worden.
Het onderzoek werd uitgevoerd aan de Harvard Medical School, door een team onder leiding van Kathryn Wilson bij Harvard's Channing Laboratory. Aan de studie namen 50.000 mannen deel, die over een periode van 20 jaar werden gevolgd. Wilson kwam tot de conclusie dat 5% van de mannen die 6 of meer koppen koffie per dag drunken het risico op een dodelijke vorm van prostaatkanker met 60% konden reduceren, dit in vergelijking met een groep mannen die helemaal geen koffie dronken.
Het effect werd kleiner naarmate de hoeveelheid koffie verminderde. Anderzijds was er geen verband zichtbaar bij mannen die al aan prostaatkanker leden. Het is overigens niet helemaal duidelijk waarom het drinken van koffie het krijgen van prostaatkanker zou afremmen.
De vraag dient te worden gesteld waarom bij vorige studies geen verband tussen koffie en prostaatkanker werd gevonden. Volgens Wilson heeft dat te maken met het feit dat er toen niet werd gezocht naar verbanden tussen koffie en de verschillende stadia van prostaatkanker. Anderzijds gaf zij wel ruiterlijk toe dat er meer wetenschappelijk onderzoek nodig is om het verband tussen koffie en prostaatkanker te onderzoeken. Zijzelf ziet momenteel niet dadelijk elementen in koffie die prostaatkanker kunnen afremmen.
Op basis van de huidige stand van zaken sluit Wilson niet uit dat er een toevalsfactor in het spel is. Zij adviseert in ieder geval mannen niet om hun koffieconsumptie te wijzigen om prostaatkanker te voorkomen. Een middel tegen prostaatkanker zou meer dan welkom zijn, want wereldwijd sterven jaarlijks duizenden mannen aan prostaatkanker.
Cafeïne wordt uitgesloten als werkzame factor omdat ook gedecafeïneerde koffie hetzelfde effect gaf. Eerder werd al aangetoond dat koffie de kansen op Type 2 diabetes vermindert. Hoge insulineniveaus worden echter ook geassocieerd met een verhoogd risico op prostaatkanker. De resultaten van het onderzoek werden voorgesteld op de jaarmeeting van de American Association for Cancer Research conference in Houston.