Aspirine kan uitzaaiing bij kanker voorkomen

Aspirine kan uitzaaiing bij kanker voorkomen

Testen met aspirine voor de behandeling van kanker zijn volop bezig

Aspirine is één van de oudste ‘moderne’ geneesmiddelen. Het pilletje werd al in 1899 door de Duitse chemie- en farmagroep Bayer op de markt gebracht. De basis van het geneesmiddel is de stof salicine, die wordt aangetroffen in de stam van de wilgenboom. De geschiedenis van aspirine gaat echter nog verder terug in de geschiedenis.

Hippocrates, die algemeen wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne geneeskunde sprak zowat 2.500 jaar geleden al over salicine. Vervolgens werd de voorloper van aspirine gebruikt door de Romeinen en door de indianen in Noord-Amerika. Laatstgenoemden gebruikten de stof voor de behandeling van verkoudheden, jeuk, pijnen, infecties enzovoort.

In de loop van de tijden is echter gebleken dat de mogelijkheden van aspirine veel verder gaan dan tot dusver werd aangenomen. Naarmate er meer onderzoek rond het geneesmiddel wordt gedaan, worden meer en meer toepassingen voor aspirine ontdekt. Onder andere bij de bestrijding van hart- en vaatziekten zou het geneesmiddel een rol kunnen spelen, zo bleek uit een studie verricht onder leiding van Peter Rothwell, professor aan The University of Oxford.

Aspirine kan echter ook uitzaaiing bij kanker voorkomen, zo bleek uit dezelfde studie. Volgens een studie verschenen in The Lancet zou het gebruik van aspirine het risico op uitzaaiingen naar andere organen met 36% reduceren. Anderzijds zouden de risico’s op bepaalde vormen van tumors zelfs met 46% afnemen.

 Rothwell sprak van een hoopvolle ontwikkeling, maar vindt het anderzijds nog te vroeg om al voluit victorie te kraaien De testen met aspirine voor de behandeling van kanker zijn nog volop bezig en het is daarom nog wat vroeg om al definitieve conclusies te trekken. De kans bestaat echter dat de overheid vroeg of laat het licht op groen gaat zetten om het gebruik van aspirine voor medische doeleinden op grotere schaal te promoten.

Syndicatie