Weer nieuwe doorbraak in de strijd tegen kanker

Weer nieuwe doorbraak in de strijd tegen kanker

Belangrijk ontdekking VIB-Vrije Universiteit Brussel geeft nieuwe hoop in kankerbestrijding

In de strijd tegen kanker valt de ene doorbraak na de andere te melden. Het is uiteraard nog te vroeg om al victorie te kraaien, kanker blijft een gevreesde ziekte die jaarlijks heel wat doden op haar geweten heeft. Maar tevens wordt kanker een ziekte waar mensen lang mee kunnen blijven leven. De nieuwste doorbraak in de strijd tegen kanker heeft te maken met de dendritische cellen. Deze cellen, die voordien als bestudeerd werden, blijken anders te werken dan altijd was gedacht. En dat hoopt nieuwe mogelijkheden om de kankercellen te snel af te zijn.

Dendritische cellen (DC’s) zijn cellen die ons immuunsysteem activeren. Men dacht altijd dat tumoren ons afweermechanisme (tegen kanker) blokkeren door deze DC’s te onderdrukken. Professor Jo Van Ginderachter (VIB-Vrije Universiteit Brussel) werpt daar nu een heel ander licht op. Het team ontdekte twee types DC’s die voorkomen in tumoren die het immuunsysteem toch activeren.

De wetenschappers konden ze zelfs inzetten als een soort vaccin dat de tumorgroei afremt. De studie opent nieuwe wegen voor innovatieve immuuntherapieën, en werd gepubliceerd in het gerenommeerde vaktijdschrift Nature Communications.

Over de rol van dendritische cellen (DC’s) in de ontwikkeling van immuuntherapieën vloeit momenteel veel inkt. Er wordt dan ook stevig geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek naar deze cellen.

De identificatie van twee geschikte DC-types door prof. Van Ginderachter en zijn team opent de deuren voor een potentieel nieuwe kankerbehandeling: DC’s worden gewonnen uit chirurgisch verwijderde tumoren en vervolgens gebruikt om de patiënt in kwestie te ‘vaccineren’. Zo wordt het eigen immuunsysteem ingeschakeld om de tumorgroei te vertragen.

Syndicatie