Testen van mannen op prostaatkanker redt maar weinig levens
Testen van mannen op prostaatkanker redt maar weinig levens
Foutenmarge bij onderzoek naar prostaatkanker blijft onverantwoord groot
Prostaatkanker blijft een belangrijkste doodsoorzaak bij mannen. Hoe eerder de ziekte kan worden behandeld, hoe beter. Het tijdig opsporen van prostaatkanker blijft echter een levensgroot probleem. Het testen van mannen op prostaatkanker redt maar weinig levens, zo heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen. In veel gevallen wordt een foutief advies gegeven: ofwel word een kanker niet ondekt, ofwel wordt vals alarm gegeven.
De foutenmarge bij het onderzoek naar prostaatkanker blijft dus onverantwoord groot. In veel gevallen leidt dit tot een behandeling die niet noodzakelijk is omdat de patiënt eigenlijk geen prostaatkanker heeft. De American Cancer Society is dan ook van mening dat mannen alleen maar mogen worden getest wanneer ze op voorhand op de hoogte worden gebracht van de neveneffecten die in sommige gevallen aan de behandeling zijn verbonden.
Neveneffecten bij een behandeling van prostaatkanker zijn onder andere incontinentie, erectiestoornissen enzovoort. Het Amerikaans U.S. Preventive Services Task Force adviseert om alleen maar testen te doen bij mannen die ouder zijn dan 75 jaar. Bij jongere mannen zouden de testen helemaal onbetrouwbaar zijn geworden. Zo ver moeten we het misschien niet drijven, maar alleszins blijft het opletten met testen wat prostaatkanker betreft.