Een gen gelinkt aan menselijk vet duikt ook op bij darmkanker
Een gen gelinkt aan menselijk vet duikt ook op bij darmkanker
Gedeeltelijk antwoord op vraag wat darmkanker veroorzaakt, is mogelijk gevonden
Een gen gelinkt aan menselijk vet duikt ook op bij darmkanker, zo blijkt uit een nieuwe studie. Daarmee is een gedeeltelijk antwoord gegeven op de vraag wat darmkanker veroorzaakt of kan veroorzaken. Het zou gaan om een hormoon dat alleen maar door vetcellen wordt aangemaakt. De kans is volgens onderzoeker Boris Pasche groot dat dit hormoon mee verantwoordelijk zou zijn voor het ontstaan van darmkanker.
Pasche en zijn team volgden een spoor dat leidde naar adiponectine, het hormoon in kwestie. Alles draait om de aanwezigheid van adiponectine receptoren, die in darmkankercellen meer aanwezig zijn dan in darmcellen. Mensen met een hoog adiponectine-gehalte zouden een 47% lager risico lopen om darmkanker te ontwikkelen dan mensen met een laag adiponectine-gehalte.
Pasche stelt ook vast dat zwaarlijvige mensen minder hoge adiponectine-niveaus hebben dan mensen met een normaal gewicht. Hij concludeert daaruit dat zwaarlijvige mensen meer kansen hebben om darmkanker te ontwikkelen. De onderzoekers keken naar vijf gewone varianten van het adiponectin-gen en naar vijf gewone varianten van het gen voor de adiponectin-receptor. Zij analyseerden eerst ongeveer 1.100 proefpersonen van Askhenazisch joodse afkomst (joden afkomstig uit Oost- en Centraal)-Europa), waarvan er 441 aan darmkanker leden. Het onderzoek gebeurde bij deze joden omdat het verleden aantoonde dat de Askhenazische joden erg gevoelig zijn voor darmkanker. Drie adiponectine-genen varianten en één adiponectine-receptor bleken verantwoorlijk te zijn voor het risico op darmkanker.
De onderzoekers analyseerden vervolgens dezelfde genenvarianten bij 199 patiënten die aan darmkanker leden en bij 199 mensen van gemengde afkomst in de buurt van Chicago. Slechts één adiponectine-gen variant kon aan darmkanker gelinkt worden, maar die gen variant bleek wel dezelfde te zijn als in de eerste studie. De gen variant reduceerde het risico op darmkanker.
De combinatie van beide studies leerde dat de risico’s op darmkanker met 27% gereduceerd konden worden. Pasche merkte op dat het de eerste keer is dat vetcellen aan darmkanker gelinkt kunnen worden.
Evadnie Rampersaud, research assistant professor aan de University of Miami's Institute for Human Genomics, benadrukte het belang van de ontdekking die door Pasche en zijn team werd gedaan in het onderzoek naar darmkanker. Rampersaud was zelfs enigszins verbaasd door de ontdekking. Hij sloot niet uit dat het adiponectine-gen dat darmkanker zou helpen veroorzaken ook bij andere kankers een rol kan spelen. De ontdekking opent in ieder geval de deur voor meer research, aldus Rampersaud.