Welke concrete vooruitgang is er geboekt in de strijd tegen kanker?
Welke concrete vooruitgang is er geboekt in de strijd tegen kanker?
Vroege ontdekking van kankergevallen heeft levensverwachting patiënten in aanzienlijke mate verlengd
In de strijd tegen kanker is er goed nieuws en is er slecht nieuws. Om met het goede nieuws te beginnen: de levensverwachting van mensen met kanker wordt steeds langer. Daar staat echter tegenover dat er nog altijd geen definitief medicijn voor kankerbestrijding beschikbaar is. Ook over de oorzaken van kanker blijven we in het duister tasten, hoewel er op dat vlak nog veel research wordt gedaan. Algemeen gesproken, is er echter flinke vooruitgang geboekt in onze kennis over deze gevreesde aandoening.
Welke concrete vooruitgang is er geboekt in de strijd tegen kanker? Op de eerste plaats zijn er meer dan 290 genen ontdekt die aan kanker gerelateerd kunnen worden, onder wat betreft het groeiproces van kankercellen. We weten nu ook meer over de manier waarop het menselijk lichaam reageert op de groei van de kankercellen. Het probleem blijft echter dat tumors een grote variatie van genetische profielen kunnen aannemen, wat de strijd tegen kanker dan weer bemoeilijkt.
Maar er is natuurlijk meer. De vroege ontdekking van kankergevallen heeft de levensverwachting van de patiënten in aanzienlijke mate verlengd en deze vaststelling geldt voor de meeste kankergevallen. Vroege ontdekking kan de levensduur voorbij een periode van vijf jaar bij onder andere nek-, borst- en prostaatkanker verlengen.
Ook verbetering en vooruitgang in de chemotherapie kan heeft de levensverwacht van onder andere lymfeklier-, teelballen- en bepaalde vormen van huidkanker in belangrijke mate verlengd. Eigenlijk geldt dit voor de meeste vormen van kanker. Bovendien is het eindpunt hier nog niet bereikt, de levensverwachting kan in de komende jaren nog verder worden verlengd.
Dankzij een uitbreiding van onze genetische kennis is er ook een hele nieuwe generatie van kankermedicijnen ontwikkeld, waarvan sommige mikken op de receptoren van de tumoren. Anderzijds verhinderen de groei van de tumoren door hun genen te bewerken. Er zijn nu al ongeveer 30 geneesmiddelen ontwikkeld die tumoren vernietigen en gezonde cellen sparen.
Genetische testen hebben dokters en patiënten bovendien in staat gesteld om meer aan de weet te komen over de risico’s op kanker. BRCA1 en BRCA2 zijn bijvoorbeeld twee genen die bij vrouwen de risico’s op het ontwikkelen van borst- en baarmoederkanker vergroten. Diezelfde genen worden ook geassocieerd met agressieve prostaatkanker bij mannen.