Hoe veilig is uw ziekenhuis?
Hoe veilig is uw ziekenhuis?
Te weinig ziekenhuizen gebruiken checklist voor veilige heelkunde van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)
Niemand wordt met volle goesting in het ziekenhuis opgenomen, het betreft meestal een noodzakelijkheid waar moeilijk aan te ontkomen valt. Daarom wordt op voorhand slechts zelden aandacht besteed aan de kwaliteit van het ziekenhuis waar men uiteindelijk zal belanden. Toch blijkt het niet onverstandig om een kleine checkup te doen alvorens een opname, want het ene ziekenhuis blijkt het andere niet te te zijn.
De checklist voor veilige heelkunde van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt slechts in een minderheid van de Vlaamse operatiezalen nauwgezet opgevolgd. Dat blijkt uit een studie van de onderzoeksgroep Patiëntveiligheid, Gezondheidseconomie en Zorginnovatie van de Universiteit Hasselt. “Hoewel 70 procent van de ziekenhuizen aangeeft dat ze de checklist gebruiken, bleek na analyse dat slechts 17 procent van de ziekenhuizen alle WHO items in hun checklist opneemt”, aldus doctoraatsstudent Jochen Bergs.
“Bij ongeveer veertien procent van alle patiënten die een operatie ondergaan treden complicaties op, waarvan de helft als vermijdbaar wordt beschouwd. En dit is hoogstwaarschijnlijk nog een onderschatting van het werkelijke aantal”, stelt prof. dr. Dominique Vandijck die het onderzoek leidde. “Belangrijk is dat het merendeel van deze complicaties niet toe te schrijven is aan de technische vaardigheden van artsen en verpleegkundigen, wel aan het ‘niet-operatieve beleid’ zoals planning, voorbereiding, communicatie tussen de leden van het operatieteam, enzovoort.”
Als antwoord ontwikkelde de WHO een checklist, bestaande uit 22 items, die de aandacht op de zogenaamde kritieke fasen tijdens een operatie moet verhogen. “Door het strikt naleven van deze checklist kan de kans op complicaties na een operatie, waaronder ook overlijden van de patiënt, significant gereduceerd worden. Daarom zijn we nagegaan of Vlaamse ziekenhuizen een checklist gebruiken en in welke mate de inhoud van die checklist overeenstemt met de WHO richtlijnen”, zegt onderzoeker Jochen Bergs.