Wetenschap is eindelijk een stapje dichter bij de bestrijding van ziekte van Alzheimer

Wetenschap is eindelijk een stapje dichter bij de bestrijding van ziekte van Alzheimer

University College London heeft ontdekt dat proteïne Dkk1 een rol speelt bij de vernieting van hersencellen bij ziekte van Alzheimer

Wereldwijd gaat het onderzoek verder naar de vernietiging van hersencellen als gevolg van wat we allemaal kennen als de ziekte van Alzheimer. Er is echter nog veel werk aan de winkel, want tot dusver heeft de wetenschap weinig zicht op wat feitelijk  deze gevreesde aandoening veroorzaakt.  

Wetenschappers aan de University College London hebben mogelijk een doorbraak geforceerd, ze zijn er namelijk in geslaagd om de rol van een proteïne te verklaren dat een sleutelrol lijkt te spelen bij de doorbraak van de ziekte van Alzheimer. Het is natuurlijk nog te vroeg om al victorie te kraaien, maar de resultaten van het onderzoek klinken in ieder geval veelbelovend.

De wetenschap is eindelijk een stapje dichter bij de bestrijding van ziekte van Alzheimer, op basis van de kennis die kan worden vergaard bij verder onderzoek rond dit proteïne zal het misschien ooit mogelijk zijn om de aandoening te stoppen of zelfs te voorkomen.

De wetenschappers van University College London hebben namelijk ontdekt dat het proteïne Dkk1 een rol speelt bij de vernieting van hersencellen bij ziekte van Alzheimer. Dkk1 komt nog namelijk in grotere hoeveelheden voor bij patiënten die aan deze aandoening leiden dan in gezonde hersenen.

Het proteïne zou verantwoordelijk zijn voor de afbraak van de verbindingen van de zenuwen in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het geheugen. Het wegvallen van het geheugen is één van de symptomen die gepaard gaan met de ziekte van Alzheimer. De Britse wetenschappers zijn er in geslaagd om de werking van Dkk1 bij muizen te blokkeren, waardoor de vernietiging van hersencellen kan worden stopgezet alvorens het stadium van dementie wordt bereikt.

Syndicatie