Effectief geneesmiddel tegen Alzheimer in 2025?
Effectief geneesmiddel tegen Alzheimer in 2025?
Verenigde Staten trekken extra geld uit voor de bestrijding van Alzheimer
Eerlijk is eerlijk: ondanks alle tot dusver geleverde inspanningen is er nog altijd geen geneesmiddel dat werkzaam is in de strijd tegen Alzheimer. Wie een familielid heeft dat aan deze aandoening lijdt, zal uit eigen ervaring weten hoe vreselijk ze is en hoe ze het leven van familie en vrienden ingrijpend kan veranderen.
Het probleem is eigenlijk heel eenvoudig, de medische wetenschap begrijpt nog altijd niet goed hoe Alzheimer wordt veroorzaakt. Dat betekent dat er tegen een onbekende vijand moet worden gestreden, wat uiteraard allesbehalve een ideale uitgangspositie is.
Komt er toch een effectief geneesmiddel tegen Alzheimer in 2025? Dat is alleszins de streefdatum die het Amerikaanse National Institutes of Health zich heeft opgelegd. Op de eerste plaats zal er geld worden geïnvesteerd op een neusspray op basis van insuline die een preventief effect zou hebben op mensen die een groter dan normale kans lopen om de gevreesde aandoening te krijgen. Of deze spray effectief zou werken, is nog niet bekend.
Verenigde Staten trekken daarnaast extra geld uit voor de bestrijding van Alzheimer, het betreft in eerste instantie een bedrag van 80 miljoen dollar. Dit bedrag kan in een volgende fase nog worden uitgebreid. Volgens het Health and Human Services Department zal in eerste instantie 9,70 miljoen dollar besteed worden om de werking van de spray te bestuderen en nog eens 16 miljoen dollar aan onderzoek over hoe de ziekte zich bij de patiënten ontwikkelt.
Bij de preventie van Alzheimer zal de focus liggen op een molecule ontwikkeld door het Zwitserse Roche Holding. Deze molecule luistert naar de naam crenezumab. 2025 is de datum waarop absoluut nieuwe medicijnen zouden moeten ontwikkeld zijn, bij voorkeur wordt naar een vroegere datum gestreefd. De strijd tegen de aandoening zal in de komende maanden alleszins in een hogere versnelling gevoerd worden.