Ziekte van Parkinson kan ook leiden tot psychische problemen
Ziekte van Parkinson kan ook leiden tot psychische problemen
Heelwat patiënten die lijden aan ziekte van Parkinson zijn ook depressief
De ziekte van Parkinson wordt door de meeste mensen prompt geassocieerd met trillende handen, armen, benen of andere lichaamsdelen. Dat trillen is inderdaad één van de belangrijkste gevolgen van de ziekte van Parkinson, maar vaak wordt vergeten dat deze aandoening nog heel wat andere neveneffecten kan hebben. Die neveneffecten kunnen ook van psychische aard zijn.
Zo gaat de ziekte van Parkinson vaak gepaard met angst, wat op zijn beurt weer leidt tot slaapproblemen, angst of fysische rusteloosheid. Anderzijds kunnen fysische problemen die psychische effecten versterken. Wie last heeft van problemen om te urineren of moeite heeft met de spijsvertering, zal sneller last krijgen van psychische problemen dan een gezond iemand.
Eigenlijk is er sprake van een soort vicieuze cirkel. Patiënten die lijden aan de ziekte van Parkinson zullen moeite hebben om in slaap te raken, met slapeloosheid tot gevolg. Die slaapproblemen kunnen gelinkt worden aan een zich moeilijk kunnen bewegen in bed, aangezien bewegingen gepaard gaan met pijn. Het gebrek aan slaap kan zich vervolgens vertalen in een zich slecht voelen, wat dan weer aanleiding geeft tot angstige gevoelens. Deze vicieuze cirkel valt bij de ziekte van Parkinson vaak moeilijk te doorbreken.
Eigenlijk stimuleren de fysische en de psychische factoren elkaar, waarbij het probleem niet altijd even eenvoudig valt op te lossen. Vaak gaat de ziekte van Parkinson ook gepaard gaat met een moeilijke stoelgang, wat met medicatie kan worden bestreden. Die medicatie kan de stoelgang verbeteren, maar ook verslechteren. Zo wordt iemand die lijdt aan de ziekte van Parkinson met tal van problemen geconfronteerd en die problemen kunnen het ziektebeeld verder doen verslechteren.
Ook de stemmingswisselingen waar iemand die lijdt aan de ziekte van Parkinson kunnen een rol spelen in het verhaal. Parkinson kan gepaard gaan met snelle stemmingswisselingen, waarbij de patiënt van uitgelaten snel weer wegzakt in een sombere stemming. Die sombere stemmingen kunnen uiteindelijk leiden tot chronische vormen van mentale storingen, zoals bijvoorbeeld depressies. Het is absoluut geen zeldzaamheid dat de ziekte van Parkinson uiteindelijk leidt een zware vorm van depressie.