Bestrijding van kanker zonder chemicaliën kan binnenkort mogelijk zijn
Bestrijding van kanker zonder chemicaliën kan binnenkort mogelijk zijn
Micromet heeft een systeem ontwikkeld om de T-cellen te activeren
Bestrijding van kanker zonder chemicaliën kan binnenkort mogelijk zijn, tenminste wanneer de testen met een nieuwe technologie positieve resultaten blijft geven. Micromet, een biotechnologiebedrijf dat al 17 jaar bestaat en nog geen geneesmiddelen op de markt heeft, heeft een systeem ontwikkeld om de T-cellen te activeren.
De T-cellen worden algemeen beschouwd als de elitetroepen van ons afweersysteem. Dankzij het inzetten van T-cellen zou het in principe mogelijk zijn om kanker te bestrijden zonder het gebruik van giftige chemicaliën. Op die manier kan een kanker-therapie voor de patiënt minder vervelend worden. De technologie die Micromet aan het ontwikkelen is, kan worden gebruikt voor de bestrijding van verschillende vormen van kanker, inclusief een gevaarlijke vorm van leukemie of bloedkanker die kinderen treft.
Micromet heeft al samenwerkingsverbanden gesloten met vijf van de grootste Europese farmaceutische bedrijven: Bayer AG, Sanofi-Aventis SA, AstraZeneca Plc, Merck KGaA en Boehringer Ingelheim GmbH. Het bedrijf zoekt al jarenlang naar een technologie die kankerbestrijding mogelijk maakt door het inzetten van het natuurlijk afweersysteem tegen de kankercellen. Op het European Hematology Association's meeting in Barcelona kondigde het bedrijf aan dat de nieuwe technologie in meer dan driekwart van de gevallen heeft geleid tot een verbetering van de situatie.
Dat resultaat is positief genoeg om de testen met de technologie verder te zetten. De T-cellen krijgen de mogelijkheid om kankercellen te herkennen en te doden, zo komt de technologie er kort geschetst op neer. Michael Morse, professor geneeskunde en tumor immunologie specialist aan de Duke University School of Medicine in Durham, North Carolina, is als kankerspecialist van mening dat de nieuwe technologie slaagkansen heeft, ondanks het feit dat ze nog niet volledig op punt staat. Wel zullen er nog meer testen noodzakelijk zijn.
Het is daarom uiteraard nog te vroeg om al te spreken van een commercialisering van blinatumomab, het geneesmiddel van Micromet dat het verst gevorderd is in de testfasen. Door het menselijk afweersysteem in te schakelen, is een krachtigere bestrijding van de kankercellen mogelijk. De tumor kan op die manier rechtstreeks aangepakt woren. Bovendien wordt het lichaam aangezet om meer T-cellen aan te maken, zodat de strijd tegen de kankercellen nog verhevigd kan worden.