Soja kan kankers beletten om te groeien

Soja kan kankers beletten om te groeien

Soja is rijk aan isoflavonen en daarom belangrijk in de strijd tegen borstkanker

Soja kan kankers beletten om te groeien, zo blijkt een nieuwe studie. Die is nog niet afgelopen, maar wordt voort gezet om de resultaten er van over een langere termijn te kunnen bekijken. Niet alleen de invloed op kanker, maar ook op de densiteite van beenderen, breuken en hart- en vaatziekten onderzocht. De wetenschap raakt steeds meer onder de indruk van de gezonde eigenschappen van soja.

Soja is rijk aan isoflavonen en daarom belangrijk in de strijd tegen borstkanker. Die isoflavonen zijn stoffen die verwantschap vertonen met oestrogenen, ze zijn op natuurlijke wijze in planten zoals soja aanwezig. De isoflavonen in soja gaan de concurrentie aan met de oestrogeen die in het lichaam aanwezig is wat betreft de binding van celreceptoren.

Op die manier wordt het niveau van oestrogeen in het lichaam gereduceerd. Dat heeft dan weer tot gevolg dat de groei van kankers - en dan op de eerste plaats borstkanker - wordt afgeremd. Xiao-Ou Shu, professor aan de Vanderbilt University in Nashville, Tennessee en mede-auteur van het onderzoek rond borstkanker - merkt op dat de meest voorkomende vormen van borstkanker (maar ook andere vormen van kanker) afhankelijk zijn oestrogeen. Het is in die zin dat soja belangrijk kan zijn in de strijd tegen borstkanker.

Shu zet het onderzoek rond soja en borstkanker verder, waarbij ook wordt gekeken naar eventuele gunstige effecten op andere vormen van kanker. Mogelijk kan het onderzoek er toe leiden dat er nieuwe medicijnen voor de bestrijding van kanker ontwikkeld worden.

Het research-team van Shu kwam al tot de conclusie dat het vermoeden dat isoflavonen reageerden op tamoxifen, een kankerbestrijder gericht op het blokkeren van oestrogeen, niet klopte. Uit de studie bleek namelijk dat een sojarijke voeding een positief effect had, onafgezien of de patiënt al dan niet tamoxifen nam.

Het onderzoek is gebaseerd op data afkomstig van vrouwen die in de Shanghai Breast Cancer Survival Study in China op borstkanker werden onderzocht. De diagnose borstkanker werd gesteld in de periode van maart 2002 tot en met april 2006. Gemiddeld werden deze vrouwen voor een periode van vier jaar gevolgd, met uiteraard bijzondere aandacht voor de evolutie van hun borstkanker. Van de 5.033 vrouwen die deelnamen in de studie rond borstkanker stierven er tijdens de onderzoeksperiode 444, terwijl 534 hervielen in de aandoening.

Syndicatie