Kansen op kapselvorming groter bij prothesen met glad oppervlak
Kansen op kapselvorming groter bij prothesen met glad oppervlak
Prothesen met ruw oppervlak brengen minder risico’s met zich mee
Hoe ontstaat kapselvorming na een borstvergroting? Het antwoord op die vraag moeten we u helaas schuldig blijven. Het mechanisme dat overmatige kapselvorming in werking zet is volgens Mediconsult nog steeds onbekend. Wel staat vast dat de kans op kapselvorming groter is bij prothesen met een glad oppervlak die geplaatst worden boven de pectoralisspier.
Bij MediConsult gebruikt men daarom alleen prothesen met een getextureerd (geruwd) oppervlak. Indien een ruwe prothese boven de borstspier wordt geplaatst, via een incisie onder de borst, is de chirurg in staat om kleine bloedingen te voorkomen. Hierdoor wordt de kans op kapselvorming sterk gereduceerd.
Bij Mediconsult ligt het percentage van overmatige kapselvorming al enige jaren op ongeveer 2%. In de meeste gevallen treedt overmatige kapselvorming binnen zes maanden na de operatie op. Incidenteel kan het ook nog later voorkomen, bijvoorbeeld na 5 jaar. Bij een duidelijk voelbare en hinderlijke vorm van kapsel kan het bindweefsel door middel van een operatie worden verwijderd.
Wanneer binnen vijf jaar na de borstvergroting overmatige kapselvorming (graad III of IV) ontstaat zal MediConsult onder garantie het overmatige kapsel middels een operatie verwijderen. Deze garantie geldt eenmalig. Met uitzondering van een eventueel nieuw te plaatsen prothese (kans < 1%) brengt dit dus geen extra kosten met zich mee.