Kanker: melanoom (huidkanker) is bij uitzaaiing na zes tot acht maanden dodelijk
Kanker: melanoom (huidkanker) is bij uitzaaiing na zes tot acht maanden dodelijk
Bristol- Myers Squibb Co wil binnen enkele jaren nieuw geneesmiddel op de markt brengen
Melanoom of huidkanker staat nog steeds bekend als een bijzonder dodelijke vorm van kanker. De aandoening is bij uitzaaiing na zes tot acht maanden dodelijk. Het aantal gevallen van melanoom (huidkanker) vertoont nog steeds een stijgende trend, waarbij vooral vrouwen in de leeftijdsgroep tussen 15 en 39 risico's lopen. Het is niet duidelijk of er een verband bestaat met zonnen of met bezoek aan een zonnebank. Dat verband wordt door wetenschappers wel vermoed.
Volgens nieuwe berekeningen door het Amerikaanse National Cancer Institute zijn er nu 13,90 gevallen per 100.000 inwoners, waar dat er in 1973 maar 5,50 waren. De trend is dus alleszins duidelijk stijgend. Renzo Canetta, Bristol-Myers's vice president wat betreft oncologisch clinical research, verwacht veel van een nieuw geneesmiddel dat door zijn bedrijf wordt ontwikkeld. Dat werkt niet in alle gevallen, maar in 20 tot 30% van de gevallen kan de levensduur van de patiënten in aanzienlijke mate worden verlengd.
Steven O'Day, auteur van de studie en gespecialiseerd in melanoom en andere huidkankers aan de Angeles Clinic & Research Institute in West Los Angeles, stelde vast dat het nieuwe medicijn positieve resultaten positief reageerden nadat de behandeling met interleukin-2 of dacarbazine, twee andere bestrijders van de aandoening, niet succesvol waren. De wetenschappelijke naam van het nieuwe geneesmiddel is ipilimumab, de echte merknaam wordt pas gegeven wanneer het medicijn klaar is voor commercialisatie.
De studie van O'Day was in drie delen opgesplitst. De eerste groep testpersonen kreeg ipilimumab toegediend, de tweede een experimenteel middel (gp100) ontwikkeld door het National Cancer Institute en de derde een combinatie van de twee. Het medicijn gp100 wordt als effectief beschouwd bij een standaardbehandeling voor melanoom. De tweede groep leverde de beste resultaten op, terwijl de derde groep (de combinatie van de twee medicijnen) geen wezenlijk betere resultaten opleverde ten opzichte van de eerste.
Het nieuwe medicijn van Bristol- Myers Squibb Co kan ook voor andere vormen van kankerbestrijding doeltreffend zijn. Verder onderzoek zal dat nog moeten uitwijzen. De wereldwijde kankermarkt heeft een waarde van 53 miljard dollar en Bristol- Myers Squibb Co hoopt met ipilimumab daar een belangrijk gedeelte van in te palmen. Het bedrijf wil nog meer vooruitgang boeken bij de aanmaak van kankerbestrijders, onder andere via het overnemen van biotechnologiebedrijven.