Is binge-eating of overeten een ziekte dan wel een tijdelijk ongemak?
Is binge-eating of overeten een ziekte dan wel een tijdelijk ongemak?
Binge-eating of overeten zal waarschijnlijk opgenomen in de volgende editie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders
Is binge-eating of overeten een ziekte dan wel een tijdelijk ongemak? De medische wereld neigt steeds meer in de richting van het eerste. Binge-eating of overeten zal namelijk waarschijnlijk opgenomen in de volgende editie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, het toonaangevende handboek in de Verenigde Staten wat psychische aandoeningen betreft.
In het handboek zal de aandoening worden omschreven als regelmatige periodes van overdreven eten, waarbij iemand meer zal weten dan de meeste andere mensen in dezelfde omstandigheden zouden doen. Uiteindelijk zal de aandoening gepaard gaan met een verlies van controle over wat iemand eet. In die zin kan er zeker van een aandoening worden gesproken.
Om aan de criteria van een aandoening te voldoen, moet er ook sprake zijn van gevoelens van spijt, angst, depressie enzovoort. Deze symptomen duiken inderdaad regelmatig op bij mensen die zich overeten. Het probleem is momenteel dat er nog geen echt medicijn beschikbaar is om binge-eating of overeten te helpen bestrijden. Er zitten er weliswaar nog een paar in de pijplijn, maar enkele andere geneesmiddelen hebben uiteindelijk geen toestemming gekregen.
Jack Scannell, analist bij Sanford C. Bernstein in Londen, is van mening dat er vooral in de vorm van amfetamines moet worden gekeken. Deze categorie medicijnen was erg in belangrijk in de jaren 30 tot en met de jaren 70, maar verdween vervolgens van het toneel vanwege de verslavende effecten. Momenteel worden er testen uitgevoerd met medicijnen met dextroamfetamine als werkzame molecule. Onder het nieuwe medicijn Vyvanse, dat door Shire wordt ontwikkeld, is op basis van deze molecule.
Een grote uitdaging is het ontwikkelen van een medicijn dat binge-eating of overeten bestrijdt zonder dat het verslavend effect optreedt. Er wordt met andere woorden gezocht naar een vitamine light vorm. Overigens is het al jaren bekend dat amfetamines de eetlust afremmen, in die zin is er dus niets nieuws onder de zon. Niemand minder dan Andy Warhol gebruikte amfetamines om gewicht te verliezen. De nadelen van het gebruik van deze drugs – want amfetamines zijn en blijven drugs – wegen echter niet op tegen de voordelen er van.