Het bloedgroepdieet, nog een dieetsprookje?

Het Bloedgroepdieet gaat er van uit dat een bloedgroep bepalend is welke voedingsmiddelen goed of minder goed zijn voor iemand en welke voeding men dan ook kan laten staan.
Afhankelijk van de bloedgroep zou een voedingsmiddel afweerreacties bij het lichaam kunnen oproepen of de spijsvertering juist ondersteunen.

Het Bloedgroepdieet is niet specifiek ontwikkeld om af te vallen. Het zou het afvallen wel bespoedigen en stimuleren omdat de aanpak de stofwisseling stimuleert. Het idee is dat het lichaam in balans wordt gebracht, waardoor het zich ontdoet van afvalstoffen die in het lichaamsvet zijn opgeslagen.

De medische wereld schat het bloedgroepdieet bijzonder laag in daar het geenzins gebaseerd op erkende wetenschappelijke inzichten.

Het dieet is moeilijk toepasbaar omdat er vaak mensen in huis wonen met verschillende bloedgroepen. Ieder moet dan een ander dieet volgen?

Per persoon moet men dan in andere pannen koken, onderzoeken wie wat mag eten. Het bloedgroepdieet suggereert soms ook een drastische aanpassing van het voedingspatroon, zoals het weglaten van granen en zuivel. Dit houdt een risico in op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen.

Er worden vaak alternatieve producten genoemd die men kan aanwenden. Door de band heen zijn deze moeilijk verkrijgbaar, smaken ze anders en zijn ze meer dan prijzig.

Het bloedgroepdieet levert bij sommige bloedgroepen niet alle voedingsstoffen. Voedingssuplementen zijn vereist om tekorten aan te vullen.

Wat ons betreft, eerder eerder een dieetfabel.

Syndicatie